Megváltoztatta történetét a leghíresebb észak-koreai disszidens

külföld
2015 január 18., 09:15
comments 91

Sin Donghjuk talán a leghíresebb észak-koreai disszidens. A férfi történetét Blaine Harden, a Washinton Post újságírója írta meg először az amerikai lapban, majd a szökésről nagy sikerű könyv is született, Menekülés a 14-es táborból címmel.

Ebben az észak-koreai férfi azt meséli el, hogyan szökött meg az egyik észak-koreai büntetőtáborból. A könyv szerint Sin szüleit ítélték el, így a fiú már a táborban született, és meneküléséhez át kellett másznia egy társa holttestén, hogy átjusson az elektromos kerítésen. Szökése előtt pedig elárulta az őröknek anyját és testvérét, akik szintén szökni próbáltak. Sin rokonait megölték a tábor őrei, a fiúban azonban ezután jobban megbíztak.

Sin története komoly hivatkozási alappá vált az Észak-Korával szembeni szankciókat és emberi jogi vizsgálatokat követelő Nyugaton.

Sin Donghjuk most azt írja a Facebook-oldalán, hogy mikor elmesélte történetét, szándékosan próbált elrejteni néhány dolgot a múltjában. Emellett megköszönte a mellette állók támogatását, de elnézést is kért mindenkitől.

A Reuters szerint a jelenleg Dél-Koreában élő férfit nem lehet elérni a telefonján, mert lemondta az előfizetését, így arról sem tudnak információt szerezni, hogy Sin Donghjuk új története mennyiben ássa alá az eredeti sztori hitelességét.

Blaine Harden, a Washinton Post újságírója, aki az észak-koreai férfiról szóló könyvet is jegyzi, azt mondta, hogy Sin először vele egyeztetett a változtatásokról, és elmondta neki azt is, miért vezette félre. AZ újságíró azonban meg van győződve arról, hogy

a 2008-ban megírt történet lényegi elemeit nem érintik a változások.

A Washington Post erről szóló cikke szerint Harden szeretné az új információkkal korrigálni a könyvet. A Post meg nem erősített információi szerint a változások olyan elemeket érintenek, mint Sin első szökése, melynek idején Kínáig jutott, de visszatoloncolták Észak-Koreába. Erről a szökésről korábban hallgatott. Ezen kívül a Post szerint arról sem beszélt, hogy a 14-es táborból később átszállították a 18-asba, és rokonait már itt árulta el. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.