NAV-vizsgálat indult norvég támogatási pénzeket kapó civil szervezetek ellen

Az elmúlt hónapok eseményeiről tartott összegző beszélgetést az Ökotárs Alapítvány. A norvég civil támogatási pénzek sorsáról döntő alapítvány ellen tavaly a Miniszterelnökség megbízásából vizsgálódott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), de ennek a nyomozásnak az eredményét a mai napig nem kapták meg, csak azok az információk hozzáférhetőek a számukra, amiket a kormány kirakott az internetre. És amiben konkrét tények nem igen fordultak elő.

Sőt, az alapítvány vezetője, Móra Veronika azt is elmondta, hogy igazából azt sem tudják, hogy lezárult-e már ellenük a Kehi vizsgálata, mivel ezzel kapcsolatban sem kommunikál feléjük senki semmit. Szintén nem tudni, hogy hogyan állnak a büntetőfeljelentések. Szeptember 8-án a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai készenléti rendőrökkel szállták meg az Ökotárs irodáját, és lefoglaltak egy csomó dokumentumot, viszont azóta semmiféle megkeresést nem kaptak a hatóságoktól az üggyel kapcsolatban.

Friss hír viszont, hogy a múlt héten kiderült, a NAV vizsgálatot jelentett be két olyan szervezetnél is, amelyek részesültek norvég civil támogatásból, és melyek szerepeltek a kormány Heti Választól átvett listáján, amin az ellenzéki szervezeteket szedték össze. Azt, hogy a tizenhárom szervezet közül melyik kettőről van szó, Móra nem árulhatta el, mert erre nem kapott az érintettektől felhatalmazást.