50 millió euró (!) értékben foglaltak le lopott antik olasz műtárgyakat Svájcban

külföld
2015 január 21., 19:29
comments 30

Rekordméretű fogást sikerült a hatóságoknak összehozni: egy svájci raktárból kerültek elő a tárgyak, amiket a gyanú szerint egy szicíliai műkereskedő csempészett ki.

Összesen 5361 tárgyról van szó, köztük vázákról, freskókról és bronz szobrokról. A tárgyak becsült értéke 50 millió euró.

Az látszik, hogy a műkincstolvaj nem volt válogatós, időszámításunk előtti nyolcadik századtól kezdve egészen a harmadik századig voltak művek a gyűjteményben. A műtárgyak a Diocletianus termáiban kiállított Museo Nazionale Romano gyűjteményébe kerülhetnek majd.

A svájci irányítással zajló nyomozásban Gianfranco Becchinát és feleségét már régóta figyelték a rendőrök. Az ügyészség szerint az egész világra kiterjedő hálózatot tartottak fenn, többek között Olaszország északi részén tevékenykedő sírrablókkal együttműködve. A leleplezés ellenére Becchina szabadlábon maradt. A bűnözők módszere volt az is, hogy kamu történeteket találtak ki a tárgyaknak, majd ezeket hamis papírokkal igazolták, hogy a műgyűjtők és a múzeumok ne gyanakodjanak, és jóhiszeműen vásároljanak tőlük.

A műtárgykereskedők elég részletes kimutatást is vezettek a tranzakcióikról, ezért viszonylag könnyen lehet megtalálni azokat az antik tárgyakat, amiket korábban adtak el múzeumoknak.

Olaszország egy évtizeddel ezelőtt indított kampányt azért, hogy az ország területéről ellopott és külföldön eladott műtárgyakat visszaszerezzék. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.