Aláírtak egy békeszerződés-szerűséget Dél-Szudánban

külföld
2015 január 21., 20:31
comments 39
photo_camera Az aláírás előtt. A képen a szerződést tető alá hozó tanzániai elnök, Jakaya Kikwete, a kalapos dél-szudáni elnök, Salva Kiir Mayardit, Kenya elnöke, Uhuru Kenyatta és a dél-szudáni lázadóvezér, Riek Machar látható. Fotó: AFP - EMMANUEL FILBERT

Az észak-tanzániai Arushában aláírták, hogy a két részre szakadt kormánypárt (SPLM-Juba és SPLM-IO) újra egyesülni fog. A megegyezést Kínán és Amerikán kívül regionális országok is erőltették. Leginkább Etiópia, Kenya, Tanzánia és Uganda.

2013. decemberében tört ki egy újabb polgárháború Dél-Szudánban. Az előzményekről részletesen beszámoltunk itt. A dinka elnök, Salva Kiir Mayardit még júliusban rúgta ki a nuer alelnökét, Riek Machart, miután Machar bejelentette, hogy indulni akar a 2015-ös elnökválasztáson.

Az aláírás pillanata.

Decemberre a kormánypárton belüli hatalmi játszma szakadáshoz vezetett. Riek Machar és pár szövetségese a párt sokadjára elhalasztott taggyűlésén szerette volna kiugrasztani a nyulat a bokorból, de az elnök zárt ajtós tanácskozást rendelt el, mire a pártütők távoztak. A híreket hallva az elit elnöki testőrség egységei - az egyetlen kevert nemzetiségű haderő az országban - elkezdték egymást lőni. Dinkák a nuereket, és viszont. Riek Machar elmenekült, Salva Kiir puccsot kiáltott.

photo_camera Ruanda békefenntartók járőröznek, a helyiek nézik. Malakal, 2014. október 16. Fotó: AFP / ALI NGETHI

A teljesen kaotikus polgárháború az infrastruktúrával nem rendelkező országban azóta folyik, a harcoló felek a legelképesztőbb brutalitásoktól sem rettentek vissza. Salva Kiirhez hű dinka egységek százával végeztek ki nuer civileket a fővárosban és vidéken, míg Riek Machar csapatai az általuk elfoglalt városok kórházaiban lőtték ágyukba a mozgásképtelen dinka betegeket. Egyes helyeken az ENSZ-nek dolgozó dinka és nuer személyzet esett egymásnak.

Az egyetlen jó hír, hogy megkerült Ban Ki Muu, az ENSZ főtitkáráról elnevezett tehén, aki a polgárháború első napjaiban csatangolt el.

A nemzetközi közösség egyre türelmetlenebbé vált, így ma - nagyon hosszú huzavona után - aláírták a párt újraegyesülését. Ez még nem egy, a háborút lezáró békemegállapodás, de mindenesetre nagyon jelentős lépés. Persze csak akkor, ha a felek komolyan veszik és tényleg nyitottak a békére.

Ameddig egyikük is úgy gondolja, hogy a csatatéren átveheti a kezdeményezést, akkor valószínűleg ez is csak egy üres papírfecni marad, akárcsak a korábbi fegyverszüneti megállapodások.

photo_camera A UN-OCHA térképe

A helyzetet bonyolítja, hogy az ország egyetlen bevételi forrása az olaj. A zuhanó világpiaci árak mellett a háború miatt a kitermelés is zuhant. Az ország északi részén aktív lázadók közelében találhatóak az olajmezők, és a kutak felét már sikerült megrongálniuk. Épp ma érkeztek újabb hírek további olajlétesítmények felgyújtásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.