Az Egyesült Államok nem adja ki Goodfriendet

POLITIKA
2015 január 21., 11:34
comments 177

Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét, közölte a külgazdasági és külügyminisztérium gazdaságdiplomáciai államtitkára, Magyar Levente.

Goodfriend mentességének visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte azután, hogy Vida Ildikó rágalmazásért feljelentette. Vida szerint Goodfriend akkor vádolta meg korrupciós bűncselekményével, amikor azt nyilatkozta a Heti Válasznak, hogy

„Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek”.

Goodfriend egyéb megnyilatkozásaiban sem nevezett meg soha senkit a kitiltási botrány érintettjei közül. Azt, hogy Vida érintett, csak a NAV elnökének saját közléséből tudjuk.

Ennek ellenére az ügyészség befogadta Vida fejlejentését és eljárást kezdeményezett. Akkor az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy „a rágalmazás bűncselekménye valótlan, illetve valós tények állításával is elkövethető [...] így az a kijelentés, hogy valaki »korrupt«, illetve »korrupciós cselekményt követett el«, az állítás valóságtartalmától függetlenül is alkalmas lehet a becsület csorbítására”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.