Merkel közös sajtótájékoztatón kritizálta az azeri elnököt, amiért nem tartják tiszteletben az emberi jogokat az országában

külföld
2015 január 21., 20:26
comments 190

A német kancellár az emberi jogok tiszteletben tartását kérte számon Azerbajdzsán elnökétől, aki szerdán Berlinben tett hivatalos látogatást.

Angela Merkel emlékeztette Ilham Aliyev államfőt arra, hogy Azerbajdzsánnak az Európa Tanács tagjaként kötelessége megvédenie az emberi jogokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a német alapítványoknak és más szervezeteknek is fontos megbizonyosodniuk arról, hogy a volt szovjet tagköztársaságban biztos jogi alapokon működhetnek.

photo_camera (ODD ANDERSEN / AFP)

Aliyev a német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón visszautasította az azeri vezetést illető bírálatokat. Azt hangsúlyozta, hogy minden szabadságjogot garantálnak. Azerbajdzsánban senkit nem üldöznek amiatt, mert valamiről kritikusan vélekedik, a sajtószabadság is érvényesül és az internet is szabadon használható.

Megjegyezte, hogy nincs probléma az ő népszerűségével sem, hiszen a lakosság több mint 90 százaléka támogatja.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő csoport szerint az azeri börtönökben legalább 22 politikai fogoly van. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet listáján Azerbajdzsán a sajtószabadság mértéke szempontjából a 160. helyen áll 180 országból.

Merkel ugyanakkor világossá tette tárgyalópartnere számára: Németország érdekelt abban, hogy folytassa a gazdasági kapcsolatok építését Azerbajdzsánnal, amely hatalmas földgáz- és kőolajkészleteinek köszönhetően az egyik leggazdagabb országnak számít a volt szovjet tagállamok közül. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.