Orbán: A csodazongorában minden benne van, ami a magyarokat jellemzi

képzavar
2015 január 21., 19:25
comments 484

A keddi előbemutató után szerda este ünnepi gálán a miniszterelnök is megtekintette a többek között a Magyar Nemzeti Bank pénzéből felépített _"csodazongorát"_.  A zongora haverkapitalista finanszírozásáról itt írtunk hosszabban.

És mint elmondta beszédében, abban minden benne van, ami a magyarokat jellemzi:

"az örök vállalkozó kedv, az újító szándék, valamint a magyar lélek nyughatatlansága, amely mindig arra törekszik, hogy egyre tökéletesebbet alkosson és soha ne legyen elégedett azzal, ami éppen van."

Hozzátette, hogy a Bogányi-zongorában benne van tíz év fáradhatatlan kitartása és szorgalma is.

"Bogányi Gergely művész úr ezt a hangszert megálmodta, meggondolta, mérlegelte és megvalósította, még akkor is, ha a kedvező szelek hosszú évekig várattak magukra. Ez a zongora eredeti alkotás, amely hangzásában és külső megjelenésében hidat épít hagyományaink és a jövő között. Méltó arra, hogy a Zeneakadémia épületében álljon, ott, ahol amelyet a világ egyik leghíresebb zongoraművésze, zeneszerzője, Liszt Ferenc alkotott* alapított"

- mondta el Orbán Viktor.

photo_camera (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Mint mondta, bár legnagyobb tudósaink, Teller Ede, Wigner Jenő vagy Neumann János Budapesten születtek és jártak iskolába a múlt században, tudásukat valahogy mégsem Magyarországon kamatoztatták.

"A mai nap reményeink szerint arra is bizonyíték, hogy Magyarországon ma már másként állnak a csillagok. A Bogányi Gergely, Bolega Attila, Cs. Nagy József és Üveges Péter Attila által alkotott kvartett nemcsak megálmodta, megtervezte és kivitelezte ezt a zongorát, hanem itt, Magyarországon támogatókra is talált. Miért ne hihetnénk, hogy a jövőben egyre gyakrabban lesz így?"

- fogalmazott Orbán Viktor, aki azt kívánta, hogy a Bogányi-féle zongora a magyar kultúra nagykövetévé váljon a világ nagy koncerttermeiben és legyen a magyar szellem nagyszerűségének nyilvánvaló bizonyítéka.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a tökéletes hangszer elkészítésének vágya egyidős a zene történetével. Hozzátette, hogy amíg a fegyvereket az emberek mindig azért gyártották, hogy megvédjék magukat a körülöttük lévő világtól, addig a hangszerek elkészítése arra szolgált, hogy a legnemesebbet szólítsuk meg az emberben és a világot meg tudjuk védeni rosszabbik énünktől.

"Minden kultúra közös nyelveként a zene ma is békét teremthet a világunkban, amikor az egymás kultúrájával szembeni tiszteletlenség ismét kiásta a gyűlölet lövészárkait"

-fogalmazott a mostanában épp megszólalásaiban a bevándorlók ellen hergelő Orbán Viktor.

A gálakoncerten politikusok és a közélet több szereplője mellett jelen volt Schmitt Pál volt államfő és felesége, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye. (via MTI)

*Update: mint olvasónk teljes joggal felhívta rá a figyelmünket, az MTI tudósításában hibásan szerepelt, hogy Liszt Ferenc a Zeneakadémián alkotott volna, hiszen az épület csak Liszt halála után épült meg, úgyhogy az alkotott szó helyett helyesen az alapított szónak kell a jelölt helyen szerepelnie. Megnéztük, Orbán Viktor még helyesen mondta ezt beszédében, de az összefoglalója a beszédnek már hibásan került fel a kormany.hu-ra is. A hibáért elnézést kérünk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.