Szegedi alapítvány vezetőjét dugnák rács mögé

bűnügy
2015 január 21., 09:56
comments 33

Az ügyészség gyanúja szerint az alapítvány oktatási intézményeiben több száz kamu hallgató után vettek fel 2011 és 2014 között legalább 90 millió forint állami támogatást. Az ügyészség közleményében nem ír neveket, de a Délmagyar egy korábbi cikkéből az derül ki, hogy az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítványról, és a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskoláról lehet szó.  Itt az érettségire felkészítő képzés mellett OKJ-s szakképzési lehetőséget kínálnak felnőtteknek. Az ügyészség az alapítvány vezetőjének előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Közben az Abcug arról ír, hogy 750 szegedi diákot kell új iskolákba szétszórni hétfőig, mert végleg bezárták a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát. Az ok: az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány megszüntette az iskola fenntartását.

Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány képviselője a múlt héten közölte a szülőkkel, hogy a második félévtől megszüntetik a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát, mivel nem tudják tovább működtetni az intézményeket.

A normatív támogatást azért tartotta vissza az Államkincstár október óta, mert egy 2012-es ellenőrzéskor a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző iskolánál szabálytalanságokat találtak. A fenntartó alapítványra 50 millió forintos bírságot szabtak ki. Az iskola fellebbezett, ám a normatíva kifizetését azonnal felfüggesztették, és a fellebbezésről sem született azóta döntés.

Közben a jelek szerint az ügyészség tovább vizsgálta az ügyet.

A szegedi diákok, tanárok és szülők tüntetést tartottak, petíciót indítanak és nyílt levelet is küldtek, mert nem hajlandók elfogadni, hogy a tanév közben zárják be iskolájukat. A tüntetés célja az egyik szervező szerint az volt, hogy támogatót találjanak ahhoz, hogy legalább nyárig legyen pénz, és működni tudjon az iskola. Kiszámolták, és nagyjából 50 millió forinttal megmenthetnék az iskolát.

A diákok egy petíciót is indítottak,  valamint nyílt levelet küldtek Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Botka László szegedi polgármesternek. Ebben kifejtik: a diákok és a tanárok nem csaltak, ezért azonnali segítséget kérnek helyzetük megoldásához.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.