A Gates-házaspár szerint a történelem 15 legjobb éve vár most a szegény emberekre

A világ leggazdagabb embere szerint a következő 15 évben a szegények helyzete többet fog javulni, mint valaha korábban a történelem során. Bill Gates és felesége, Melinda Gates közösen írta meg 2009 óta megszokott évértékelő levelüket, amit csütörtökön hoztak nyilvánosságra. Ebben pedig töretlen optimizmusukról beszéltek.

Szerintük a technológiai fejlődés jelenlegi hulláma 2030-ra emberek százmillióit fogja kihúzni a szegénységből. A legnagyobb áttörés az egészségügyben várható, de a Gates-házaspár szerint a mezőgazdaságban, a digitális pénzügyekben és az online oktatásban is komoly változások jönnek.

(EMMANUEL DUNAND / AFP)

Számításaik szerint a változásoknak köszönhetően a gyermekhalandóság a felére fog visszaesni, a gyermekbénulás eltűnhet a Föld színéről és komoly sikereket várnak a malária elleni küzdelemben is.

Gatesék levele szerint Afrikában 2030-ra kialakulhat az élelmiszer-biztonság, hála a mezőgazdaságban bekövetkező fejlesztéseknek.

A Gates-házaspár levele arról, hogy 2030-ra sokkal jobb hely lesz a világ épp akkor jelent meg, amikor szokás szerint a szakértők és a jövővárók többsége pesszimista. A világ számos helyén egyre véresebb konfliktusok zajlanak, emberek millióinak kell elmenekülniük otthonukból. A levél is leismeri, hogy a legrosszabb helyzetben lévő országok küzdelme folytatódni fog. De az Afrikában és Ázsiában elindult projektek hatni fognak, és megmarad a tiszta hitük a tudomány új eszközeiben is.

Bill és én azért látunk fejlődést, mert látjuk a globális statisztikákat. Látjuk ahogy zuhan a gyermekhalandóság. És el is megyünk ezekre a helyekre.

- mondta erről Melinda Gates egy interjúban. Példaként Tanzániát hozta, ahol sokszor járt, és mára egy teljesen más országot talál ott, mint évtizedekkel ezelőtti első útján.

A házaspár alapítványa több mint száz országban aktív, összesen több mint 42 milliárd dollárt fektetettek alapítványi adományozásokba. (via AFP/BI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.