Kirúgták a guantánamói bázis parancsnokát

külföld
2015 január 22., 16:00
comments 25

A parancsnoki képességei iránti bizalomvesztés miatt felmentették a szolgálat alól John R. Nettleton kapitányt, a kubai területen található  amerikai haditengerészeti bázis parancsnokát a CNN bejelentése szerint.

Nettletont azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelő viszonyt folytatott, de az üggyel kapcsolatban hivatalosan további részleteket nem közölnek, amíg a haditengerészet bűnügyi nyomozószolgálata (NCIS) le nem zárja a nyomozást.

A CNN úgy értesült, hogy az NCIS egy polgári személy "közelebbről meg nem határozott körülmények között bekövetkezett halálával" kapcsolatban indított nyomozást, az elhunyt feleségével a kapitány állítólag viszonyt folytatott. Nem világos, hogy Nettleton esetleges érintettségét is vizsgálják-e a halálesettel kapcsolatban.

A 2012-ben kinevezett bázisparancsnok nem gyakorolt felügyeletet a támaszpont területén működtetett börtönök felett, amelyben a terrorizmussal összefüggő bűncselekményekkel korábban vagy jelenleg is gyanúsított személyeket tartanak fogva.

Barack Obama elnök a keddi évértékelő beszédében ismételten ígéretet tett a létesítmények bezárására.

Nettletont ideiglenesen a floridai Jacksonville-be helyezték át.

A guantánamói fogolybázis embertelen körülményeiről legutóbb itt írtunk.  (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.