Líbiai milicisták elfoglalták a központi bank épületét, amiben százmilliárd dollárnyi valuta és arany lapul

külföld
2015 január 22., 21:16

Líbiát a Kadhafi-rezsim megdöntését követően elhúzódó polgárháború szakította ketté. Az iszlamisták által támogatott kormány Tripoliból irányítana, míg a nacionalista-ellenzéki erők, akiket Kalifa Haftar nyugalmazott tábornok fogott össze, a keleti Tobruk városát tekintik központjuknak.

Most a tábornok harcosai foglalták el a központi bank épületét, ami az ország egyik utolsó működő közintézménye volt. A bank vezetője, Sadik el-Kabir épp azért utazott el a napokban, hogy meggyőzze a külföldi vezetőket arról, hogy Líbia egységes ország maradt, és a belpolitikai válság ellenére sincs gond az olajkitermeléssel. Eddig ugyanis úgy tűnt, hogy az olajkitermelést is felügyelő intézmény kimarad a belháborúból, egyszerűen mert az olajbevételekből származó hatalmas tartalékból fizették ki az országban a béreket, és ez volt a feltétele a termelés folytatásának is.

De csütörtökön Haftar milicistái elfoglalták a tripoli kormány fegyveresei által őrzött épületet. Az épület új urai videókat töltöttek fel a netre, amivel azt bizonyították, hogy nem törtek be a páncélterembe, és nem céljuk a fosztogatás. Az első értelmezések szerint az egész üzenet a kormánynak, arról, hogy a tábornok átveheti az irányítást az ország arany- és valutatartaléka fölött, ha akarja. (via NYTimes. BI))

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.