A magyarok többsége nem fogadna el partnerként sem cigányt, sem kínait, sem arabot

2015 január 23., péntek 10:26
881

Cigányellenesség ma: a cigányokról alkotott kép a mai Magyarországon címmel készített kutatást az ELTE Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontja. A felmérés eredményei szerint

a magyar társadalom többsége inkább elfogadó a cigányokkal.

De míg a megkérdezettek többsége elfogadná, hogy cigány legyen a kollégája vagy a szomszédja, azt csak kevesen tűrnék, hogy a partnerük cigány legyen. Utóbbi összehasonlításban a cigányok elutasítottsága nagyjából azonos mértékű az arabok és a kínaiak elutasítottságával, míg ezekkel a csoportokkal szemben a zsidókat, az oroszokat vagy a románokat inkább elfogadná partnerként is a többség. Az ELTE kutatói szerint ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek többségének értelmezésében a cigány a fehér ember nem kívánatos alternatívája.

A kutatásban részt vevők 65 százaléka nem tudta elképzelni azt sem, hogy Magyarországnak még ebben az évtizedben cigány miniszterelnöke legyen.

A megkérdezettek többsége a Magyarországon élő cigányok számát is túlbecsülte, csak 12 százalék tudta a helyes adatot, mely szerint Magyarországon jelenleg nagyjából 1 millió cigány él. A válaszadók kétharmada 2 millió főre tette a cigányok számát.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne kezelni a cigányok és a nem cigányok közötti konfliktusokat, a többség azt válaszolta, hogy legegyszerűbben az oktatáson keresztül. A második legkedveltebb válasz a beilleszkedésre kényszerítés volt, de a megoldások között volt a válaszadók szerint a kiutasítás, valamint a segélyek és támogatások növelése is.

Arról is kérdezték a kutatásban résztvevőket, hogy szerintük hogyan lehetne megoldani a cigányokkal kapcsolatos problémákat.

A legkedveltebb válasz szerint azzal, ha a cigányok elköltöznének Magyarországról.

Szorosan ezt követi az, hogy minél inkább elkülönülten éljenek, majd a teljes beolvadás. Legkevesebben azt a választ támogatták, hogy a cigányok a saját kultúrájuk megőrzésével integrálódjanak a többségi társadalomba.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 13 százaléka tekinthető kirekesztőnek. 41 százalék elutasító, 46 százalék pedig befogadó. A kirekesztők azok, akik a legnagyobb távolságot érzik saját maguk és a cigányok között, a konfliktusok megoldásában pedig nem riadnak vissza a radikalizmustól sem. Az elutasítók is összességében inkább negatívan vélekednek a cigányokról, számukat rendszeresen túlbecslik, de a kirekesztőknél kevésbé szélsőségesek. (via Abcúg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt