Kábóztak, autókat loptak és haza akartak szökni a „nevelésre ideküldött" német tinik

2015 január 24., szombat 8:54

A Kisalföld írta meg, hogy az elmúlt napokban elég sok rendőrségi ügye lett az Evangelische Jugendhilfe alapítvány által ideküldött német fiataloknak. Kónyban, Győrben, Győr-Ménfőcsanakon és Péren laknak a 14 és 18 közötti német fiatalok, javító-nevelő program részeként. Segítik őket a társadalmi visszailleszkedésben, pszichológus foglalkozik velük, és általában 1-2 évet maradnak.

Múlt pénteken két fiatal fiú a győri Széchenyi hídon feküdt, miután betéptek. Ellenük eljárás indult. Az autós, aki megtalálta a fiúkat nyilatkozott a Kisalföldnek:

„Az egyik fiú a Széchenyi híd révfalui lábánál az út közepén állt és integetett, támolygott, s azt hiszem, segítséget kért. Legalább húsz autós hajtott el mellette, s ment tovább. Tudtam, hogy szabálytalan, de a vészhelyzetre való tekintettel visszafordultam, s megálltam. Addigra a fiú már az úton, társa a járdán feküdt. Én húztam le a srácot, s vittem biztonságosabb helyre.”

Pár Péren élő suhanc autókat lopott, őket már korábban hazaküldték.

Január 11-én éjszaka pedig egy cipő nélküli, 17 éves, zokogó lányt találtak a rendőrök a röszkei határátkelő környékén. „A lány állította, egy tanyán tartják fogva. Ott aztán kiderült, a német alapítvány helyezte el ott nevelőszülőnél. A lány megtudta, hogy németországi barátja elhagyta, ezért akart hazaszökni.”