Soros György: „Megjósolhattam volna a svájci frank erősödését, de szerencsére most nem vagyok érdekelt ezen a téren”

soros_6

A davosi Világgazdasági Fórum szombati zárónapján

  • Soros György a frank árfolyamküszöbének felmondásáról,
  • a japán jegybank vezetője az EKB likviditásbővítő intézkedéséről,
  • Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a gazdaság egyre romló helyzetéről

beszéltek. Soros György szerint „komoly sokkot” okoz a svájci gazdaságnak az, hogy az ország jegybankja január 15-én eltörölte a frank árfolyamküszöbét. A magyar származású amerikai üzletember szerint veszélyt jelent a svájci exportőrökre, a svájci gazdaságnövekedésre, hogy a január közepi intézkedés hatására a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

„Nagyon kockázatos egy valutát a másikhoz kötni, mivel ez a kötelék egyszer valamikor véget ér, ami sokkolja a gazdaságot” - vélte Soros György. Az üzletember némi iróniával azt mondta, hogy

„ami történt, megjósolhattam volna, de szerencsére most nem vagyok érdekelt ezen a téren, ezért erre nem is figyeltem oda.”

A japán központi bank vezetője szerint élénkítő hatása van a globális gazdaságra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megindította a kötvényvásárlásokkal tervezett mennyiségi monetáris lazító programját. Miközben az euróövezet gazdaságnövekedése igen minimális, addig a munkanélküliség magas maradt.

„Amint jelentősebben élénkülni kezd a térség gazdasága, érezhetően csökken a munkanélküliség, a globális gazdaság újabb lendület kap.”

Alekszej Kudrin, aki 2011-ben a növekvő védelmi kiadások ellen tiltakozva mondott le pénzügyminiszteri posztjáról, azt mondta, hogy a Moszkva ellen hozott nyugati intézkedések és a kőolaj árának a zuhanása súlyos gondokat okozott az orosz gazdaságnak. Jelentősen nőnek a fogyasztói árak, csak Moszkvában az építőiparban 100 ezer embert bocsátottak el, válságban az autógyártó ipar. Kudrin szerint, ha

továbbra is a jelenlegihez hasonlóan alacsony marad a kőolaj ára, akkor az orosz GDP több mint négy százalékkal zsugorodik.

(via MTI)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.