A kurdok állítólag kiverték az IS-t Kobaniból

Már délelőtt arról szóltak a hírek, hogy a kurdok hamarosan kiverhetik az IS fegyvereseit Kobaniból, délutánra pedig ez a jelek szerint be is következett:

kiűzték őket az utolsó négy utcából is, amit még ellenőriztek.


A kurdok az örömhírt legendás harcosuk képével ünnepelték, aki történetesen nő, és aki ennek ellenére sem takarja el nemhogy az arcát, még a haját sem - ez pedig komolyan hergelheti az iszlám kifacsart változatát valló, nőket ennél kevesebbért is meghurcoló iszlámistáknak.

A kurdok sikeréhez Brett McGurk, az IS elleni koalícióért felelős amerikai különmegbízott szerint a koalíció az elmúlt 24 órában 17 légicsapással járult hozzá.

Az IS tavaly szeptember 16-án kezdte Kobani ostromát. Aznap foglalták el az Eufrátesz hídját és kezdték bekeríteni a várost. Másnap 21 környező kurd falut foglaltak el, újabb két nap múlva további 39-et. Október 3-án már a város határán álltak.

Október végén az IS ötször is sikertelenül próbálta elfoglalni a Kobani melletti török-szír határátkelőt, így idővel erősítések érkezhettek a városba. Így november óta a kurdok lépésről lépésre foglalták vissza a város stratégiai pontjait. (Címlapkép: Gokhan Sahin / Getty Images)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.