A váci püspököt roppant mód bosszantja az urizálás

POLITIKA
2015 január 26., 06:52
comments 282

Beer Miklós váci megyés püspök egyetért kormánypártok ötletével, hogy büntethető legyen a vallásgyalázás. Ahogy azt a Népszabadságnak kifejtette, „valamilyen határt” szabni kell a sajtószabadságnak is, mert "a sajtó is képes bűnöket elkövetni és sebeket okozni".

Szerinte Afrikából nézve Európa egyenlő a kereszténységgel, így az iszlámot sértő karikatúrák miatt templomokat gyújtanak fel, ebből pedig következik, hogy értékeink védelmében védett jelképpé kéne nyilvánítani „például a keresztet”.

Beer Miklós decemberben körlevelével és karácsonyi szentmiséjével lett ismert: előbbiben a cigánysággal vállalt szolidaritást, utóbbiban az elesettekről beszélt. A siker őt magát is meglepte, szerinte nem mondott semmi újat:

„a jézusi példa a szolidaritásról, egymás segítéséről szól” – mondta.

Szerinte amúgy a kormány, bár nyilván követ el hibákat, „őszintén szeretné megoldani a szociális problémákat”. Erre utal szerinte a közmunkaprogram is, amit azok a polgármesterek, akikkel beszélt erről, szinte mind előrelépésnek neveztek.

Összességében pedig úgy látja, hogy jó irányba mennek a dolgok, bár a hatalmon levők urizálása őt is „roppant mód” bosszantja. Mindszenty Józseffel példálózott, aki szerinte egyszer azt mondta, hogy „amíg Magyarországon éhező ember van, addig az én asztalomon ne legyen luxusétel”. De nem szerénységet vár a politikusoktól, csak azt, hogy ne legyenek kirívó esetek. (Via Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.