Franciaországban nem lehet Nutellának keresztelni a gyerekeket

külföld
2015 január 26., 19:00
comments 72

Döntött egy francia bíróság, miután két szülő kérvényezte, hadd nevezzék el lányukat így.

Az ország északi részén fekvő Valenciennesben lakó pár gyermeke tavaly szeptemberben született meg. Ekkor gond nélkül el is nevezték Nutellának, de nemrég ez feltűnt egy anyakönyvvezetőnek, aki értesítette a családi bíróságot.

A bírósági döntés után a család ezért Ellára változtatta a lány nevét. Az ítélet szerint mivel kereskedelmi termék elnevezéséről van szó, a névadás ellentétes a gyermek későbbi érdekeivel, hiszen gúnyolódás és sértő megjegyzések tárgya lehetne.

Szintén mostanában hozott egy francia bíróság döntést egy ügyben, ahol a szülők Epernek (Fraise) nevezték volna gyermeküket. A szülők elmondása szerint azért, mert eredeti nyelvet szántak neki. A bíróság viszont hasonló indokokra hivatkozva utasította el a kérést, mondván, hogy a Fraise szóból több sértő kifejezés is gyártható. A lány végül a XIX. században népszerű Fraisine nevet kapta meg.

Legutóbb 2013-ban volt nagyobb botrány nevekből, amikor iskolai hatóságnak feltűnt, hogy egy három éves, Jihad nevű kisfiú "Én egy bomba vagyok" feliratú pólóban mászkált. A póló hátulján a neve és születési dátuma szeptember 11-e volt olvasható. A gyermek anyja akkor terrorizmus támogatása miatt került bíróság elé Avignonban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.