Kósa Lajos véletlenül kikelt az offshore-biznisz ellen, de egy nap alatt visszavonta az egészet

politika
2015 január 26., 19:21
comments 259

Az RTL Klub híradója számolt be Kósa Lajos egy nap alatt bekövetkezett pálfordulásáról. A Fidesz alelnöke vasárnap szállt bele a bevándorlási témába, és ekkor derült ki, hogy Kósa nem mindenben ért egyet a párt frakcióvezetőjével, Rogán Antallal. Bár a Fidesz hivatalosan a gazdasági bevándorlók ellen hirdetett harcot, ha valaki eleget fizet, nagyon szívesen látjuk az országban. 300 ezer eurónyi értékpapírér megvásárlásáért cserébe ugyanis jár a letelepedési engedély a külföldieknek. Azt, hogy melyik cégek értékesíthetnek ilyen kötvényeket, arról a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság dönt.

Egyelőre hat cég kapott ilyen engedélyt, ebből pedig öt offshore-paradicsomokban bejegyzett társaság. Ráadásul szép haszonnal működhetnek, az egyik cégnél például ügyfelenként 14,5 millió forint kezelési költséget számolnak fel.

Az a rendszer indulása óta folyamatosan visszatérő kérdés, hogy ezt a feladatot, a szép haszon reményében miért nem a magyar állam látja el. Újságírói felvetésre Kósa is egyetértett ezzel vasárnap, szerinte is szerencsésebb lenne, ha az állam kezében összpontosulna ez a feladat.

Hétfőn viszont levelet küldött az RTL Klubnak a Fidesz-frakció, amiben azt írják, Kósa azóta tájékozódott az ügyben, és most már támogatja a frakcióvezető álláspontját.

kosa

 

Azaz nincs vita, rendben van, hogy bizonytalan hátterű, offshore-tulajdonú cégeken keresztül folyik a meglehetősen jövedelmező üzlet.

Az RTL Klub megkereste az NGM illetékes államtitkárát, Tállai Andrást is, aki előbb bizonytalanul felvetette, hogy lehet megérné megvizsgálni, nem lennének-e olyan megoldások, amivel jobban járna az állam. De persze, lehet, hogy az állam megelégszik csak a kötvény kamatával, mint ahogy azt tette az elmúlt két évben is, tette még hozzá.

tallai

Tállai szerint ráadásul lehet hosszabb távon nem is lesz szükség a letelepedési kötvényre, akkor pedig inkább külföldi cégek költsenek a reklámra külföldön.

"Nem gondolnám, hogy az a fontos kérdés, hogy most emögött ki a tulajdonosi szerkezet, hanem az, hogy a magyar állammal jót tesz"

- foglalta össze Tállai.

napnapnap

A Híradóból az is kiderült, hogy a Vietnamban és Kínában működő, a Kajmán-szigetekre bejegyzett cég értékesítette idáig a legtöbb kötvényt, csak tavaly 18 milliárd forintos bevételük lehetett. Rogán Antal korábban azt mondta, hogy a cég nem offshore, mivel a gazdasági bizottság előtt felfedték kilétüket a tulajdonosok. Ugyanakkor a cégekkel szerződő Államadósság Központ azt állította, hogy nem rendelkezik információval a cég tulajdonosi szerkezetéről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.