A Magyar Filmalap 420 millióval támogatja Enyedi Ildikó új filmjét

Az én XX. századom, a Bűvös vadász és a Simon mágus alkotója a második legjelentősebb támogatást akasztja az Andy Vajna vezette testülettől. A Csárdáskirálynő filmre vitele kapott fél milliárdot korábban. A Testről és lélekről története az álom és ébrenlét, a test és lélek kettősége körül forog.

„Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy úgy éreznéd, megraboltak?  És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Ha, történetesen, szívből utálod?”

A film operatőre Herbai Máté.

Enyedi Ildikó a Balázs Béla Stúdióban készített rövidfilmjei után, Az én XX. századom című első játékfilmével a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera (Camera d’Or) díjat 1989-ben. Filmjeit több mint 40 nemzetközi díjjal méltatták az elmúlt években. Legutóbb az HBO saját gyártású drámasorozatát, a Terápiát rendezte, melyért Gigor Attilával együtt elnyerte a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályától a legjobb televíziós rendezés díját 2013-ban.