Minden idők egyik legjobb, elfelejtett magyar filmje: Parkoló

Tbg
FILM
2015 január 27., 16:42
comments 41
  • Ez itt a Rohadt kritikusok, a 444 fikaösszegző sorozata, a legigazságosabb filmkritika az országban.
  • Ebben a körben a Parkoló című nagyvárosi westernbe mártott górcsőket vettük górcső alá.
  • Nem nagyon találtunk olyan kritikát, amelyik ne szeretett volna a filmben valamit, de abban nagyjából mindenki egyetértett, a katarzis elmaradt.
  • Egyesek dicsérték a forgatókönyv összetettségét, mások ezt már túl fárasztónak találták. Megint mások odáig voltak a Miklauzic által felépített karakterekért, másoknak mesterkéltnek tűnt az ábrázolásuk.
  • Összhang van abban a tekintetben, hogy ez lesz minden idők egyik legjobb, elfelejtett magyar filmje.
  • A Rohadt Kritikusok-sorozat korábbi darabjai.
  • A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap 205 millió forinttal támogatta.

filmkritikus-animacio-6

Parkoló 6/10

Színes, magyar játékfilm, 92 perc, 2014 
(Előzetes, Port.hu, plakát)

Sztori: Egy belvárosi parkoló fedett parkolójáért folyik a küzdelem az Idegenlégiót megjárt parkolóőr (Légiós - Lengyel Ferenc) és a sikeres üzletember, Imre (Szervét Tibor) között. A küzdelem valójában persze nemcsak a parkolóhelyért megy, hanem két világ küzd meg egymással.

Index - Klág Dávid

"Nem egy rossz magyar film. Csak sajnos igazán jó sem."

6/10

Vox - Hungler Tímea

"A szájba rágott és mélynek szánt tanulságok, a rengeteg metafora (a galambra vadászó macska például), a szimbolikus tárgyak komolyan megterhelik a történetet, amely talán épp ezek miatt fullad végül unalomba."

5,5/10

VS - Gyenge Zsolt

"Miközben egy szinte kisrealista kelet-európai történetet látunk, a látvány, a képi világ – mintha az operatőr mindenképpen előtérbe akart volna nyomulni – egyszerűen túl van spilázva. (...) Valószínűleg arról van itt szó, hogy sajnos Miklauzic is szerves részét képezi annak a Kelet-Európának, amit ábrázol – elég csak megnézni a stáblistán tülekedő Miklauzicok rendkívül magas számát."

6/10

Origo - Gyárfás Dorka

"Az utolsó fél órában már minden flottul megy: a gonoszról kiderül, hogy esendő, van légiós fékezés, pisztolylövés, szex. Így végül az ember jó érzéssel, egy élménnyel a birtokában áll fel a székből. "

6/10

Népszabadság - Horeczky Krisztina

"A művészieskedésre és a metafizikai mélyértelműségre irányuló dilettáns erőfeszítések teszik a Parkolót zsibbasztó modorossággá, holott az évekig csiszolgatott forgatókönyv végiggondolt, kidolgozott. Pontosan instruált, képességes magyar színészekkel tisztes tévéfilm készülhetett volna belőle. Dán rendezővel, stábbal, aktorokkal szellemes, abszurd párbajmozi."

5/10

Filmtekercs - Dobi Ferenc

"Ha a múlt héten bemutatott Dumapárbaj felejthetetlenül pocsék lett (a szörnyű kritikák ellenére a Birdmant is lenyomta nézettségben), akkor a Parkoló minden bizonnyal az év egyik legfelejthetőbb minőségi magyar filmje lesz."

6/10

Filmvilág (offline) - Baski Sándor

"A Parkoló, a kihagyott ziccerekkel együtt is Miklauzic eddig legjobb és legkompaktabb filmje, amely, ha nem is teljesíti be minden ígéretét – az előzetes többek közt thrillerbe illő izgalmakkal kecsegtet –, a kelet-európai kisember tapasztalatait tűpontosan modellezi le."

7/10

Filmtett - Csiger Ádám

"A Parkoló erősebb műfajiságú, közönségbarátabb mozi a rendező korábbi munkáinál, de nem felszínesebb azoknál. A „filmrendszerváltás” óta készült újgenerációs magyar filmek közül a legjobbak közt a helye, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannal és a Fehér istennel játszik egy ligában."

7/10

Filmpont - Palenyik Krisztián

"Elsősorban a magyar filmek rajongóinak ajánlom, érthető okból. Van benne lehetőség, de még nem az igazi. Ám az út jó, csak így tovább."

6/10 

RoboRaptor  - lizalezer

"Gigor Attila A nyomozó óta nem láttam ennyire izgalmas magyar filmet. "

8/10

"Lengyel Ferenc egy szótlan főhős, de nem Ryan Gosling, és Miklauzic Bence sem Nicolas Winding Refn. Erős hangulatteremtés helyett itt inkább csak hihetetlen erőlködés érződik, hogy minden percben valami meglepőt és eredetit kapjunk. Sajnos ez ezúttal nem nagyon jött össze."

4/10

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.