A 10 legkirályabb dolog, amit már ledobtunk a sztratoszférából

űr
2015 január 28., 10:50
comments 46

1. Ember

Az osztrák Felix Baumgartner 2012. október 14-én ugrott le 39 045 méter magasból, 1342,8 km/órás sebességet is elért (ami a hangsebesség 1,24-szerese), és 4 perc 19 másodpercet töltött szabadesésben. (A rekordját azóta a Google alelnöke csendben megdöntötte: 41 420 méterig jutott, amikor működésbe hozta az apró robbanószerkezeteket, amik eloldották a ballontól. 4,5 pernyi szabadesés után 1322 km/órás sebességre gyorsult.)

2. Iphone 6

A nagyon strapabíró Iphone-tokokban utazó Urban Armor Gear bizonyította ezzel, hogy a cucc mindent kibír. 31 km-ig vitték fel egy meteorológiai léggömbbel, ahol már megadta magát a gravitációnak. A landoláskor a kar, ami tartotta, széttört, de az Iphone-on egy karcolás sem esett, és még működik.

3. Hamburger

2012-ben öt harvardi diák juttatott fel egy állott, lelakkozott hamburgert 30 kilométerig. A hamburger végül 210 kilométerre a start helyszínétől zuhant le, és fennakadt egy fán. A srácok megpróbálták nyíllal lelőni onnan, de nem sikerült, így megvárták, amíg pár nappal később a szél lefújta a fáról.

4. Növény

Azuma Makoto japán művész tavaly nyáron több szép dísznövény mellett egy 50 éves bonszáj fenyőt küldött fel héliummal teli léggömbökkel a sztratoszfériába. A növények az extrém időjárási körülményeket nem élték túl. A New York Timesban láthatók szép képek a projektről. A férfi egyébként több furcsa projektet talált már ki, egyszer nyers húsból csinált lógó növényt.

5. Sör

Két amerikai fiatal sörözés közben kitalálta, hogy felküldi az első sört a világűrbe – végül persze csak a sztratoszféráig jutott, az űr a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség szerint 100 kmnél, az ún. Kármán-vonalnál kezdődik, bár a funkcionalizmus hívei szerint inkább ott, ahol már létezhet orbitális mozgás, így az USA-ban 80 km a bűvös határ. A fiúk az interneten utánanéztek, hogy hogy tudnák megvalósítani – így tudták meg, hogy kézmelegítővel kell becsomagolni mindent –, és végül egy nem túl nívós, gyenge amerikai sört (Natty Light) ragasztottak rá egy GPS-szel és kamerával megpakolt hűtőtáskára, ezt küldték fel 2011-ben léggömbbel 27 km-ig.

6. Játékok

Járt már az égben krikettlabda, Hello Kitty rakétában, és még kanadai Lego-figura is, de a legforradalmibb egy 2010-es videoklip volt egy kis játékrobotról, ami felszállt az űr közelébe, 29 km-ig. Alul látható a klip, itt pedig a teljes videó a játék repüléséről.

7. Bacon

Tavaly angolok a Pigazus 1-nal felküldték a sztratoszférába (30 km magasba) az első baconbombát, ami egy népszerű étel, a baconbe csomagolt fasírtmassza. Miután ejtőernyővel landolt egy motocrosspályánál, a megfagyott ételről leszedték a rárakódott jeget, megsütötték, és megették. Hasonló volt, amikor egy brit író báránybordát juttatott fel.

8. Bólogató Obama-figura

2012 őszén, mielőtt Barack Obamát másodszor is megválasztották az Egyesült Államok elnökének, a San Franciscó-i Golden Gate híd közeléből ötször is felküldtek egy Obama-figurát. Ejtőernyővel landolt, és volt, hogy 36,5 km-ig felszállt. Ez része volt annak a demokrata kampánynak, ami arról szólt, hogy add el a házad előtt a kacatokat, amik nem kellenek, és a bevételből támogasd Obama kampányát.

9. Karosszék

Amikor a Toshiba a JP Aerospace-szel együtt reklámozta egy új tévéjét, felküldtek egy karosszéket, és felvették. A szék 30 kilométer magasan darabokra tört, de a kamera túlélte, és 20 km-rel a kilövés helyszínétől ejtőernyővel földet ért.

10. Szexbábu

2013-ban felment a sztratoszférába az első guminő. 31 090 méterig jutott, és a magasban leszakadt az egyik karja. (Hogy ne durranjon szét, át kellett alakítani, hogy a belső nyomását változtatni tudja.) 27 432 méteren látták utoljára, a nevadai sivatagba csapódhatott bele. De járt már az égben vibrátor és egy nagy fekete műfasz is.

Bónusz

Minden idők legjobb videoklipje ejtőernyőző zenészekről Lars Von Trier rendezésében:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.