A guantánamói bázist és kártérítést követel Raul Castró Washingtontól

külföld
2015 január 28., 20:45
comments 47

A kubai elnök nem adja olcsón, szerdai bejelentése szerint azért cserébe, hogy a két ország normalizálja kapcsolatát, előfeltételként a guantánamói amerikai haditengerészeti bázis visszaadását, az országra több mint ötven éve kivetett kereskedelmi embargó teljes feloldását és kártérítést követel az Egyesült Államoktól.

Castro a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) Costa Rica-i ülésén közölte, hogy amíg ezeket a problémákat nem rendezzünk, a diplomáciai közeledésnek semmi értelme.  

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére.

photo_camera Raul Castro szerdán (ROBERTO SANCHEZ / AFP)

Szerdán azonban a kubai elnök úgy fogalmazott, hogy a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele a kezdete a kétoldalú viszony normalizálásának, mindez azonban nem lehetséges, amíg az embargó helyben van, amíg nem adják vissza a guantánamói haditengerészeti bázis által illegálisan elfoglalt területet.

Egyúttal azt követelte, hogy az Egyesült Államok szüntesse be a Castro-rezsimet bíráló tévé- és rádióadások sugárzását, és "fizessen igazságos kártérítést népünknek az elszenvedett emberi és gazdasági károkért".

Az első amerikai elemzések mind kitértek arra, igen valószínűtlen, hogy Washington a közeljövőben teljesítse ezen követeléseket.

Az Obama-kormány korábban azzal indokolta a nyitást, hogy a több mint fél évszázados elszigetelés nem érte el az 1961-ben kitűzött célt - a Castro-rezsim megdöntését -, viszont a blokád ledöntése olyan folyamatokat ösztökélhet, amelyek a gazdasági reform és az egypártrendszer lebontásának irányába hatnak majd. A törvényhozás mindkét házában többségben lévő Republikánus Párt vezető politikusai azonban élesen bírálták az elnöki tervet, és közölték, mindent megtesznek annak megakadályozása érdekében. (MTI, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.