A guantánamói bázist és kártérítést követel Raul Castró Washingtontól

A kubai elnök nem adja olcsón, szerdai bejelentése szerint azért cserébe, hogy a két ország normalizálja kapcsolatát, előfeltételként a guantánamói amerikai haditengerészeti bázis visszaadását, az országra több mint ötven éve kivetett kereskedelmi embargó teljes feloldását és kártérítést követel az Egyesült Államoktól.

Castro a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) Costa Rica-i ülésén közölte, hogy amíg ezeket a problémákat nem rendezzünk, a diplomáciai közeledésnek semmi értelme.  

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére.

Raul Castro szerdán (ROBERTO SANCHEZ / AFP)

Szerdán azonban a kubai elnök úgy fogalmazott, hogy a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele a kezdete a kétoldalú viszony normalizálásának, mindez azonban nem lehetséges, amíg az embargó helyben van, amíg nem adják vissza a guantánamói haditengerészeti bázis által illegálisan elfoglalt területet.

Egyúttal azt követelte, hogy az Egyesült Államok szüntesse be a Castro-rezsimet bíráló tévé- és rádióadások sugárzását, és "fizessen igazságos kártérítést népünknek az elszenvedett emberi és gazdasági károkért".

Az első amerikai elemzések mind kitértek arra, igen valószínűtlen, hogy Washington a közeljövőben teljesítse ezen követeléseket.

Az Obama-kormány korábban azzal indokolta a nyitást, hogy a több mint fél évszázados elszigetelés nem érte el az 1961-ben kitűzött célt - a Castro-rezsim megdöntését -, viszont a blokád ledöntése olyan folyamatokat ösztökélhet, amelyek a gazdasági reform és az egypártrendszer lebontásának irányába hatnak majd. A törvényhozás mindkét házában többségben lévő Republikánus Párt vezető politikusai azonban élesen bírálták az elnöki tervet, és közölték, mindent megtesznek annak megakadályozása érdekében. (MTI, Washington Post)