Nyakig akarnak gázolni a légi utasok személyes adataiba az EU belügyminiszterei

Az új európai anti-terror stratégiát előkészítő EU-s bizottság terve elő fogja írni, hogy minden Európába be-, vagy onnan kirepülő légi utas személyes adatait akár öt évig is tárolja egy hatóság, minden konkrét hozzárendelt cél nélkül. A Guardian megnyerezte a javaslatot, amiből kiderül,

az EU belügyminiszterei körében körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy létrehozzanak egy baromi nagy adatközpontot, amibe kedvük szerint belenézhetnének a hatóságok.

Összesen 42-féle adatot tárolnának, köztük a bankkártya-adatokat, sőt, az étellel kapcsolatos preferenciákat is. Az adatokhoz szükség szerint hozzáférhetnének a tagállamok rendőri és egyéb biztonsági szervei. Ugyanakkor az eredeti, 2011-es javaslathoz képest néhol a korlátozták azt a kört, amire a javaslat kiterjed.

Az EU-s belügyminiszterek minél gyorsabban szeretnék átverni a javaslatot az EP-n és a nemzeti parlamenteken, őszerintük azért, hogy minél sürgősebben hatékonyabbá tudják tenni a terroristák elleni küzdelmet. De azért az is ott lehet a döntéshozók fejében, hogy nagyobb az esélye egy ilyen szabadságkorlátozó javaslat elfogadásának, amíg még friss a franciaországi terrortámadások emléke.

Ez azért is problémás, mert épp tavaly áprilisban döntött úgy az Európai Bíróság, amikor megsemmisítette az adattárolási irányelvet, hogy tilos anélkül tárolni személyes adatokat, hogy annak valamilyen konkrét célja lenne. Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága pedig már két éve nem engedett át egy hasonló tervezetet; ennek a bizottságnak az alelnöke máris jelezte, hogy felháborító jogsértésnek tartja a javaslatot.

(Guardian.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.