Ellepték az országot a köztéri torzszülöttek

2015 január 29., csütörtök 12:18
566
  • Szoborállítási láz.
  • Szobordömping.
  • Szobormánia.
  • Szoborőrület.
  • Szoborcunami.

L_simon_avat

Nem múlik el hét szoboravatás nélkül. Lassan nem lesz hely az embereknek, mert minden padon ül, minden sarkon áll egy nevezetes rézbőrű.  L. Simon László államtitkár több szobrászkezet fogott az elmúlt időben, mint kilincset. Ebből egyenesen következik, hogy az ország sűrűn foglalkoztatott szobrászai túl lehetnek hajtva, elfáradtak, kiégtek. A szokásos munkát kell elvégezni: ide egy Trianon-emlékmű, oda egy holokauszt-emlékmű, amoda egy turul vagy egy attilába öltözött szakállas reformpolitikus.

Teleki tér (Fotó: Társak a Teleki Térért Egyesület)

A gond az, hogy mostanában minden a szokásosnál is nyomibbra sikerül.

Persze az is lehet, hogy ez egy merőben új művészeti korszak kezdete, vagy szimpla tehtségtelenség, de az biztos hogy elszaporodtak a szobrok, amiken valami nagyon meg van csusszanva.

Bebizonyítjuk

Felsorolunk 10 nagyon súlyosan félrement köztéri szobrot az utóbbi pár évből.

1. A gyűrött fejű Puskás Ferenc

Csíky László szobrász az Uborka című műsorból ismerős karikatúra pofát formázott Puskás Ferencnek. (Szentes, 2013.) (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI)

2. Az újragondolt olimpiai ötkarika

A Szimbólum névre keresztelt acélszobor az olimpiai játékok jelképének és talán a végtelen jelének totálisan zavaros kombinációja. De nemcsak formailag, hanem színében is összekuszálódott az ötkarikás embléma. Átmenetesen nemzeti színűre fújták az eredetileg pont, hogy mind az 5 kontinenst jelképező karikákat. Fából vaskarika. 20 millióba került. (Olimpia Park, 2014, Mihály Gábor)

 

3. A bronzba öntött szájbarágás

A szegedi holokauszt-emlékmű két tengeren vergődő alakot ábrázol. Az összetéveszthetetlenül zsidó utas éppen a vízbe esik, az összetéveszthetetlenül katolikus szereplő pedig ahelyett hogy segítene, inkább égnek emeli és behunyja szemét, miközben a fejét fogja. (Kovács Jenő, 2014)

4. Kövér Lászó, mint Lehel vezér reinkarnációja

Zátonyra futott ló, egy gyorsúszó házelnökkel a hátán. (Melocco Miklós, Párkányi Raab Péter, 2014, Jászberény)

5. Egy egész teret beborító Trianon-emlékmű

A hatalmas, mintegy kétszáz négyzetméteres emlékmű a térről, ahol áll nem, de megfelelő magasságból, mondjuk helikopterről könnyedén értelmezhető. (Babinszky Tünde, Vásárhelyi Dániel, Katkics Tamás, Balanyi Károly, Balanyi Zoltán, Kecskemét, 2010)

6. A Gellért téri Cseh Tamás-szobor

A Cseh Tamásra távolról, csipásan, hunyorítva sem emlékeztető szobor, ami balkezes gitárt tart a kezében, miközben az előadó jobbkezes volt. (Gellért tér, Majoros István, 2013)

7. A német megszállási emlékmű

A szobor, aminek minden komponense egyes alá. Nem avatták fel. Jelenleg beborítja a szemét. 269 millió forintba került. (Szabadság tér, 2014, Párkányi Raab Péter) Fotó: Bruzák Noémi / MTI

8. Blikkes Rikkancs

Szőke Lajos szobrász eredetileg az 1910-ben alapított Est nevű újság Kálvin téri rikkancsát öntötte bronzba. A belváros polgármestere viszont úgy döntött, hogy sokkal hasznosabb volna, ha Blikket szorongatna a fiatal rikkancs. Hiába érvelt Szőke, hogy Blikk a rikkancsok idejében nem is létezett, és hogy ez egy konkrét személynek a szobra, Rogán Antal hajthatatlan volt. Így lett reklámtábla egy jó kis szoborból. A Rikkancs 10 millió forintba került. (Szőke Lajos, Hild tér, 2012)

 

9. Egy alkotás, ami mellett még Semjén Zsolt is esztétikusnak tűnik

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére emelt szobor. (Újkígyós, 2014, Gera Katalin)

10. A fejvesztett Mindszenty bíboros

A 12. kerületben Pokorni Zoltánék átadtak egy pannon Stonehenge közepére állított Mindszenty József szobrot. Már a leleplezéskor szembetűnő volt, hogy valami nem stimmel az alkotással. Piros nadrágtartót viselt, és a feje sehogyan sem illeszkedett a testéhez. Mint kiderült más anyagból készültek, ezért idegenkedtek egymástól. Az avatás másnapjára eltűnt a fej. Állítólag egy újfajta rögzítési megoldás végül segített. (Kontur András, 12. kerület, 2013)

Minek?

A legfrissebb hír szoborügyben, hogy Melocco Miklós szobrász bejelentette, Borsos Miklós nulla kilométer kövének helyére Makovecz-emlékművet állítana. Makovecz Imre 2011-ben halt meg, de már van szobra Felcsúton, Csengeren és további emlékművek állnak sorban az avatáshoz.

Antall József, Für lajos és Horn Gyula szobra.

Az is érthetetlen, hogy az utcákat minek kell teli szórni unalmas politikusok bronzba öntött fejével, de egy olyan építésznek, akinek a munkáival amúgy is meg van pakolva az ország, tényleg teljesen értelmetlen egymás után szobrokat állítani.

Makovecz épületei önmagukban emlékeztetnek az elhunyt művész munkásságára.

Csak Makón, ahol éppen emlékművet készülnek állítani a róla elnevezett téren, van 12 Makovecz nevéhez köthető épület. Akkor minek?! Legyen elég a felesleges és ronda köztéri torzszülöttekből!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt