RTL–kormány alku: csak arcvesztés ne legyen

Média
2015 január 29., 11:19
comments 341

Napok óta sugalmazzák a magyar újságíróknak magukat bennfentesnek mondó emberek, hogy a magyar kormány és az RTL luxemburgi–német vezetése alkut kötöttek:

  • Az RTL Klub-ra kirótt, 50%-os reklámadót leviszi a kormány 5 – 10%-ra.
  • Az RTL Klub nem támadja tovább élesen a kormányt a hírműsorokban.

Hogy valami alkudozás megy a háttérben, azt közvetetten már minden érintett elismerte. A Bertelsmann szóvivője, Oliver Fahlbusch is megerősítette lapunknak a tárgyalások tényét. Hogy azt ki kezdeményezte, arról nem árult el semmit, de hogy a reklámadó volt a fő téma, az biztos. „Tudomásunk szerint a magyar kormány a reklámadó módosításán dolgozik” – írta a szóvivő. Azt a szóvivő most is jelezte, hogy szerintük jogilag aggályos az RTL-t aránytalanul sújtó adó, és annak megváltoztatása jó üzenet lenne a Magyarországon befektető nemzetközi cégeknek.

De ezen kívül nem tudott semmit megerősíteni, és hangsúlyozta azt is: a tévé hírszolgáltatása továbbra is független marad.

Az adón előbb-utóbb változtatni kell

A többi médiacéghez képest az RTL Klubot aránytalanul büntető reklámadó nagy valószínűséggel el fog bukni az EU bíróságán. Ezt már felismerte a magyar kormány is. A per még húzható, de előbb-utóbb ebből baj lesz, és az EU bíróságának határozatát végre kell majd hajtani. Több helyről is azt hallottuk, hogy az elvi döntés már megszületett, hogy az adókulcson változtatni kell.

A Bertelsmann pénzt akar keresni

Az RTL Klub profitját elszívja a reklámadó. Ha számíthatnak is arra, hogy 2 év múlva az adót az EU bírósága hatályon kívül helyezteti, rövid távon sok pénzt veszt a cég. Másrészt a Népszava információi szerint a kormány abba is belement, hogy az RTL továbbra is szedhessen programdíjat a kábelszolgáltatóktól. Ez is fontos bevételforrás, és egy tőzsdei cégnek azt kell mutatnia a részvényesei felé, hogy sokat keres.

Elvben tehát mindkét oldalnak lehet oka a megegyezésre. Kérdés, hogy arányos e a lépéskényszer a két fél részéről. Mert a kormány az EU bíróságon mindenképpen vesztésre áll, míg a Bertelsmann az alku nyilvánossá válásával elég kínos helyzetbe kerül.

Az alku kiszivárgása inkább a kormánynak jó

Az állítólagos megegyezésről szóló hírek szivárogtatása a magyar kormánynak azért lehet jó, mert mondhatják, hogy megkérték az árát az adócsökkentésnek. Ez utalhat arra, hogy a kormány szivárogtatja az alkuról szóló híreket, hogy előkészítsék az adócsökkentést kommunikációs szempontból.

A Bertelsmannak biztos, hogy rossz az alku kiszivárgása. Arról szól, hogy pénzért befolyásolják a híradó hangvételét. Ilyen alkut egy nyugat-európai médiacég nyíltan nem vállalhat fel, erről iránymutatást közvetlenül a magyar RTL dolgozóinak nem adhat, ebből talán nagyobb botrány lenne, mintha a magyarországi bevételei 1-2 évre elapadnának. Ezért az sem kizárt, hogy nem a kormány szivárogtat, hanem olyanok, akik figyelmeztetni kívánják a Bertelsmannt: lesz aki gerjessze a botrányt, ha le akarják csavarni a híradót.

Ha az alku létezik, akkor a magyar kormánynak nyíltan ki kell állnia az adócsökkentéssel. A Bertelsmannak viszont tagadnia kell az alku létét, és így a híradó hangvételét sem tudja gyorsan és radikálisan megváltoztatni. Számonkérhető garanciát sem adhat a kormánynak a puhításról, ilyenről szerződést nem lehet kötni.

Dirk Gerkens távozása lehet a bemutatott áldozat

A magyar RTL-t vezető Dirk Gerkens aktuális szerződése mostanában jár le, és úgy tudjuk, hogy a Bertlesmann nem akarja meghosszabbítani. Felajánlottak neki a cégcsoporton belül egy másik, elég jó állást, de azt nem fogadta el.

A kormánnyal mostanra kifejezetten ellenséges viszonyban lévő Gerkens távozása lehet az egyetlen nyílt gesztus, amit a kormány kaphat. Ezt kommunikálhatják úgy, hogy megkérték az adócsökkentés árát.

A nagy kérdés, hogy ezen felül ígért-e a Bertlesmann mást, és ha valamelyik vezető szóban ígért is, azt be akarja-e tartani.

Az RTL Híradó dolgozói eddig semmilyen utasítást nem kaptak arról, hogy a szerkesztési elveket módosítaniuk kellene. Információink szerint hétfőn Andreas Rudas, az RTL Csoport régiós alelnöke személyesen válaszol majd a kérdéseikre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.