A 90 éves zimbabwei diktátor lett az Afrikai Unió elnöke

AFP PHOTO POOL SIPHIWE SIBEKO

Az Afrikai Unió székhelyéül szolgáló etióp fővárosban összegyűlt afrikai vezetők megválasztották az Afrikai Unió soros elnökét, aki a következő közgyűlésig fogja vezetni a szervezetet. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a csúcstalálkozón arról beszélt, hogy

"az afrikai vezetőknek végre meg kell hallaniuk a népeik szavát."

Az állam- és kormányfők ennek szellemében megszavazták, hogy Zimbabwe diktátora vezesse a szervezetet a következő évben. Robert Mugabe a mauritániai elnöktől, Mohamed Ould Abdel Aziztól veszi át a tisztséget.

Az Afrikai Unió elnökének általában a következő taggyűlésnek otthont adó ország államfőjét választják, de tettek már kivételt. 2005-ben a dárfúri népirtások miatt Szudán diktátora, Omar al-Bashir helyett a nigériai elnököt, Olusegun Obasanjót nevezték meg az Afrika Unió elnökének.

A zimbabwei gazdasági csoda szimbóluma, a száztrillió dolláros. Az elszabadult hiperinflációnak végül a helyi valutának a piacról kivezetése vetett véget. (Fotó: wikipédia)

Az egykori Dél-Rodéziát a függetlenség 1980-as kikiáltása óta vezető Robert Mugabe kihalófélben lévő diktátortípus, ő a klasszikus oszd meg és uralkodj elvek alapján, vasmarokkal irányítja Zimbabwét. A gerontokrácia konzervál, annyira, hogy a kormánypárt pár hete bejelentette, hogy Mugabe 2018-ban is indulni fog az elnöki címért.