Kedves Angela, ez nem hölgyeknek való vidék

POLITIKA
2015 január 30., 10:30

"Donyeckről beszéltem a tévében. Jól sikerült: csomóan írtak utána, hogy mekkora melleim vannak."

Papp Réka Kinga a tegnapi HVG-ben írt arról, milyen klassz szexuális ajánlatokat kap a tévészereplései után.

"Ha vágyom is bókokra, azt biztosan nem plenárisan, nem tőlük és nem ilyen formában kifejezve szeretném megélni. Nyomorúság, tehetetlenség, zavar és frusztráció. Ezeket az érzéseket hagyta bennem ez a történet."

Tüttő Kata, az MSZP elnökségi tagja a városházi beszólásokról a 168 Órában, miután évtizedes jelenléte után a közgyűlésben kollégái és volt képviselőtársai "csinos arcú, vörös hajú hölgynek" titulálták, akinél "kellemesebb látványt nemigen fedezni fel".

"Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez"

Ezzel a fordulattal hárította el Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt a kérdést, hogy milyen témákat akar mindenképpen felvetni Angela Merkel hétvégi látogatásán - írja az Index.

Erősen indult az év, mindez csak az elmúlt 24 óra termése női politikusokat érő szexizmusból, pedig a tavalyi termés sem volt semmi.

Az egy dolog, hogy egy közéleti szereplő nő kinézete eszméletlen fontos.

  • Egy politikával foglalkozó nő vagy nem néz ki elég jól (mihez képest?), vagy a kinézete elvonja a figyelmet a mondanivalójáról.
  • Ha elfogadhatóan néz ki, akkor is az az alap, hogy buta.
  • Ha elfogadhatóan néz ki, és még elég okos is ahhoz, hogy férfiak leálljanak vele vitázni, akkor pedig
  • biztos szar háziasszony és anya, hogy az értékes idejét férfiakkal való vitára pazarolja. Ha nincs gyereke, akkor pedig lehet találgatni, miért nincs: túl önző, vagy nem talált magának férjet.

Sajnos a szexizmus, különösen a fenti "csupán bóknak" gondolt, jóindulatú vállfaja ma Magyarországon nem csak a politika és a közélet színterein, de szinte minden közösségben elfogadott. Ez a hízelgésbe csomagolt szexizmus a nőket csodásnak, szépnek, ám védelemre szorulónak, és főként hozzá nem értőnek álltja be. Szerencsére a nyugati világban egyre kevesebben merik felvállalni lesajnáló nézeteiket ország-világ előtt, ám itthon le vagyunk maradva pár körrel.

Így történik az, hogy a világ legbefolyásosabb női politikusa kapcsán is hivatkozási alap lehet, hogy dehát ő egy nő, ezért mi, a világ egyik legfickósabb kormányaként úgy bánunk vele, ahogy a hölgyekkel szokás.

Szerintünk fogják még Orbánt meglepetések érni. Angela Merkel szinte biztos, hogy nem úgy fog bánni a magyar kormányfővel, ahogy azt ő megszokta és vélhetően el is várja egy hölgytől.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.