Orbán apró valótlanságot állított az MNB pénzköltésével kapcsolatban

gazdaság
2015 január 30., 08:58
comments 78

Míg a veszteséget az államnak kell állnia, addig vannak olyan szabályok, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be az államnak.

– mondta Orbán Viktor az MNB nyereségéről és veszteségéről a ma reggeli állami rádiós interjújában. Szerinte ezért jó, hogy a jegybank inkább tartalékolja a pénzét (bár hogy a 90 milliárdos luxus ingatlanvásárlások, a milliárdos kerettel induló műkincsvásárlások és a most már 250 milliárd forintos tőkéből működő Matolcsy-alapítványok miért a legjobb formái a tartalékolásnak, az ezen felül is nyitott kérdés).

Nem igaz

A baj csak az, hogy Orbán állítása nem igaz, rejtély, hogy milyen szabályokra hivatkozik a miniszterelnök. Az MNB, mint a jegybanktörvényben szerepel, fizethet osztalékot az államnak. Ennek megállapítása az MNB igazgatóságának feladata.

photo_camera Az MNB igazgatósága.

Tény, hogy 2002 óta nem fizetett osztalékot az MNB, és a veszteségeit sem kellett megtéríteni. A nyereségeiből ugyanis saját eredménytartalékát növelte, amiből állni tudta veszteségeit. Viszont nem volt ebben az tizenkét évben nagyobb nyeresége 75 milliárd forintnál, sem nagyobb vesztesége 40 milliárdnál. Tavaly viszont a devizatartalék jelentős részének átváltása miatt várhatóan százmilliárdnál lényegesen nagyobb nyeresége volt az MNB-nek, ezért simán felmerülhetett volna, hogy a újra osztalékot fizessen a költségvetésbe.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a növekedési hitelprogramon egy jövőbeli kamatemelés esetén hatalmas veszteségeket is elszenvedhet a jegybank, bár ezt a mostani vezetés nem szokta kommunikálni.

Matolcsy szent tehén, Simor nem volt az

Orbán másik MNB-vel kapcsolatban tett állítása viszont igaz, a jegybank a fejlett országokban tényleg "szent tehénnek" számít. Tehát hivatalban lévő kormánytagok ritkán fogalmaznak meg bíráló megjegyezéseket a jegybank működésével kapcsolatban (igaz, Matolcsy elnöksége előtt, Simor András idején Orbán mégsem érezte magára nézve költelezőnek). Éppen ezért szoktak általában szaktekintélyeket, és nem bizalmasból lett minisztereket kinevezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.