Orbán apró valótlanságot állított az MNB pénzköltésével kapcsolatban

Míg a veszteséget az államnak kell állnia, addig vannak olyan szabályok, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be az államnak.

– mondta Orbán Viktor az MNB nyereségéről és veszteségéről a ma reggeli állami rádiós interjújában. Szerinte ezért jó, hogy a jegybank inkább tartalékolja a pénzét (bár hogy a 90 milliárdos luxus ingatlanvásárlások, a milliárdos kerettel induló műkincsvásárlások és a most már 250 milliárd forintos tőkéből működő Matolcsy-alapítványok miért a legjobb formái a tartalékolásnak, az ezen felül is nyitott kérdés).

Nem igaz

A baj csak az, hogy Orbán állítása nem igaz, rejtély, hogy milyen szabályokra hivatkozik a miniszterelnök. Az MNB, mint a jegybanktörvényben szerepel, fizethet osztalékot az államnak. Ennek megállapítása az MNB igazgatóságának feladata.

Az MNB igazgatósága.

Tény, hogy 2002 óta nem fizetett osztalékot az MNB, és a veszteségeit sem kellett megtéríteni. A nyereségeiből ugyanis saját eredménytartalékát növelte, amiből állni tudta veszteségeit. Viszont nem volt ebben az tizenkét évben nagyobb nyeresége 75 milliárd forintnál, sem nagyobb vesztesége 40 milliárdnál. Tavaly viszont a devizatartalék jelentős részének átváltása miatt várhatóan százmilliárdnál lényegesen nagyobb nyeresége volt az MNB-nek, ezért simán felmerülhetett volna, hogy a újra osztalékot fizessen a költségvetésbe.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a növekedési hitelprogramon egy jövőbeli kamatemelés esetén hatalmas veszteségeket is elszenvedhet a jegybank, bár ezt a mostani vezetés nem szokta kommunikálni.

Matolcsy szent tehén, Simor nem volt az

Orbán másik MNB-vel kapcsolatban tett állítása viszont igaz, a jegybank a fejlett országokban tényleg "szent tehénnek" számít. Tehát hivatalban lévő kormánytagok ritkán fogalmaznak meg bíráló megjegyezéseket a jegybank működésével kapcsolatban (igaz, Matolcsy elnöksége előtt, Simor András idején Orbán mégsem érezte magára nézve költelezőnek). Éppen ezért szoktak általában szaktekintélyeket, és nem bizalmasból lett minisztereket kinevezni.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.