Először lett szicíliai elnöke Olaszországnak

2015 január 31., szombat 11:52
30

Sergio Mattarellát, a balközép kormánypárt, a Demokrata Párt (PD) jelöltjét választották meg szombaton új olasz köztársasági elnöknek a szombati, negyedik fordulóban.

Az új olasz elnök személyéről csütörtök óta szavaznak Rómában az úgynevezett "nagyválasztók" - azaz a képviselők, a szenátorok, valamint a 20 olasz régió 58 elektora. Az első három forduló eredménytelen lett, mert itt még kétharmados többségre lett volna szükség a győzelemre. Szombaton, a negyedik fordulóban viszont már elég volt az egyszerű többség is.

A 74 éves Sergio Mattarellát az olasz kereszténydemokrata politikai hagyomány képviselői közé szokás sorolni.

FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Sergio Mattarella édesapja az ötvenes-hatvanas évek kereszténydemokrata kormányainak minisztere volt. Mattarella fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét, 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet. Sergio Mattarella a legelső szicíliai az olasz államfői poszton. 2011 óta az alkotmánybíróság tagja. 1983-2008 között a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita parlamenti képviselője volt.

1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban. Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) ismert.

"Negyven év óta egyenes gerinccel politizál"

- írta Mattarelláról az őt jelölő pártokhoz közel álló La Repubblica című napilap. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt