Elmaradt a német neonácik tüntetése, mert a tüntetők véletlenül rossz vonatra szálltak

A német nácipárt, a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) tagjai Freiburgba készültek tüntetni, de véletlenül egy Mannheimbe tartó vonatra szálltak fel.

A rendőrség közleménye szerint ők szombat délben értesültek arról, hogy a fél háromra meghirdetett tüntetés végül elmarad.

A kevesebb mint húsz NPD-szimpatizánst az zavarta össze, hogy a rendőrség nem engedte őket felszállni a Freiburgba tartó vonatra, mert az televolt szélsőbalos focidrukkerekkel, akik egy meccsre tartottak. A rendőrség a saját biztonságuk érdekében azt mondta a náciknak, hogy várják meg a következő megfelelő vonatot. De a neonácik ehelyett inkább felszálltak az első, ugyanarra a vágányra befutó vonatra.

Egy korábbi NPD-tüntetés, amire sikerült eljutniuk (JOHN MACDOUGALL / AFP)

Kicsivel később a rendőrségi szóvivő egy telefonhívást kapott az NPD tagoktól, hogy véletlenül egy Mannheimbe tartó vonatra kerültek fel.

Freiburgban ennek ellenére volt tüntetés, antifasiszta fiatalok gyűltek össze az önkormányzati épület előtt, ahol a nácikat fogadták volna.

A neonácik azért szervezek tüntetést, mert így akarták szolidaritásukat kifejezni amellett a nő mellett, aki azért nem tehette le utolsó közigazgatási vizsgáját, mert kiderült, hogy az NPD támogatója. A tüntetés elmaradását nem bánták különösebben Freiburgban, a város polgármester-helyettese, Otto Neideck csak annyit mondott, hogy "nem hiányoznak nekünk". (Guardian)