Mégis a szlovák bíróság elé kell állnia Malina Hedvignek

jog
2015 február 03., 10:52
comments 209

Mégis megtarthatják a Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított eljárás bírósági tárgyalását, mert a nyitrai kerületi bíróság felülbírálta a főügyészség vádindítványát elutasító tavaly decemberi döntést – írja az Új Szó szlovákiai magyar lap.

Az akkor 23 éves diáklányt 2006. augusztus 25-én két férfi megverte Nyitrán, a sértett vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák a rendőrség vizsgálatának eredménye alapján azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta, és ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a a szlovák főügyészség eljárást indított ellene.

Ennek az eljárásnak a részeként tavaly áprilisban vádemelést kezdeményezett a szlovák főügyészség a nyitrai járásbíróságon Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt. A járásbíróság ezt tavaly decemberben elutasította, mondván, sérült a vádlott védelemhez való joga, mivel nem kapta kézhez a vádiratot magyarul is, pedig magyar állampolgárként joga lett volna rá, és erről a jogáról nem mondott le.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Pozsony elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

Az eljárás vizsgálati része 2014. januárban zárult le. Ezt követte a tavaly áprilisi vádemelési javaslat (az emiatti tüntetésről itt írtunk), az ügy legújabb mozzanata pedig a főügyészség által kezdeményezett vádemelés elutasításának mostani felülbírálata.

A nyitrai kerületi bíróság hétfőn a főügyészség panasza alapján másodfokon megsemmisítette az alárendelt nyitrai járásbíróságnak a főügyészség vádindítványát elutasító döntését, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a járási bíróságnak ki kell tűznie a tárgyalást – írja az Új Szó, ami szerint a döntés zártkörű tárgyaláson született és indoklását még nem hozták nyilvánosságra.

photo_camera Malina Hedvig pár éve Magyarországra költözött. (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Zsák-Malina Hedvig 2013 decemberében vette fel a magyar állampolgárságot, majd tavaly februárban Szlovákiából Győrbe költözött. (MTI via Új Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.