Az internet csodája: ha akarod, van, ha nem akarod, nincs globális felmelegedés

globális felmelegedés
2015 február 04., 09:36

A zöld technológiával, túlnépesedéssel, világvégével meg más jópofa témákkal kapcsolatban a hírek között keresgélve két érdekes anyagot találtam tegnap az egyelőre még nem teljesen magyar interneten. Az egyik amerikai, a másik brit, az egyik meggyőző adatokkal, ábrákkal és tudományos szakértői véleményekkel bizonyítja, hogy megállt a globális felmelegedés, a másik meggyőző adatokkal, ábrákkal és tudományos szakértői véleményekkel bizonyítja, hogy a globális felmelegedés nem állt meg.

Google hírtalálatok a globális felmelegedésre tegnapról - egymás alatt a tagadó és a bizonygató publikáció
photo_camera Google hírtalálatok a globális felmelegedésre tegnapról - egymás alatt a tagadó és a bizonygató publikáció

Az American Thinker megírja, hogy nézd csak: hiába riogattak, nem melegszik a Föld. Vagyis Napnál világosabb: vége van a felmelegedésnek, csak egy kis szeszélye volt a természetnek az egész, apró porszem az ember ahhoz, hogy megváltoztathassa az időjárást a Földön. Fő illusztrációjuk:

A piros vonal a klímamodellek korábbi előrejelzése a felmelegedésre, a másik kettő a mért valóság

Ami, valljuk be, eléggé meggyőzően demonstrálja, hogy nem úgy jön az a világvége, ahogy kéne neki. Egy Fred Singer nevű szakértő jegyzi a cikket, a Virginiai Egyetem exprofesszora, a légköri és űrbéli fizika kutatója, aki állítólag az USA műholdas időjárás-előjelző rendszerének kiépítésében dolgozott.

A brit Daily Mailben pedig elolvashatjuk, milyen magyarázatokat adnak a tudósok ara, hogy a globális felmelegedés minden előzetes modell jövőbeli eredményét meghazudtolva gyakorlatilag megállt vagy másfél évtizede. A cikk szerint az ipari forradalom óta tartó felmelegedésben az utóbbi években tapasztalható szünet (nem az egyre röhejesebb magyar telekről, hanem a földfelszín globális átlaghőmérsékletéről beszélünk) statisztikailag nem jelent mást, mint hogy egy, a fő trendvonalban kisebb, 10-15 éves időszakokban eddig is jelenlévő rövid törésben vagyunk épp. Fő illusztrációjuk a Nature diagramja:

Az ugrándozó fekete vonal jelzi a mért értékeket, a szaggatott az átlagot, a piros satírokból állnak össze a 15 éves trendvonalak
photo_camera Az ugrándozó fekete vonal jelzi a mért értékeket, a szaggatott az átlagot, a piros és kék satírokból állnak össze a 15 éves trendvonalak

A hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet és a Leedsi Egyetem kutatói szerint ne aggódjunk, a modellek még jók, vagyis eljön még az a megjósolt pokol, ami most késni látszik. A modellek és a valóság közti eltérés okai a következők (vagy következők lehetnek):

A vártnál jóval mérsékeltebb naptevékenység. A nap depressziós, nem sütött úgy, ahogy általában szokott.

A világóceán víztömegének sajátos viselkedése. Egyes tudósok szerint az óceánok mélyebb rétegeiben akkumulálódott a modellekből hiányzó hő egy része, de ez meg fog jelenni az áramlások megváltozásában, ki tudja, milyen időjárási anomáliákban.

A század elején tapasztalt aktív vulkanikus tevékenység. Az elmúlt másfél évtizedben igen lelkesen pöfögtek a tűzhányóink, a légkörbe került hamu és por árnyékolta be a földfelszínt annyira, hogy nem tudott olyan gyorsan melegedni, ahogy kellett volna neki. (Az MIT kutatócsoportjának egy novemberi publikációja szerint ez a jelenség "vitte el" a megjósolt hőmérséklet-emelkedés egyharmadát.)

Akárhogy is, a lemaradás az előjelzett felmelegedési modellektől az említett tudósok szerint belül van a statisztikai tűrésen, szóval még korai lenne örülni.

Ugye, hogy nehéz eldönteni, akkor most mi a fene van?

Mondjuk az igaz, hogy a Daily Mail egy angol lord által 1896-ban alapított, meglehetősen mértékadó újság internetes felülete, az American Thinker (amit rajongói American Stinkernek becéznek) pedig egy nagyonjobb oldali rétegmagazin, ami a a felmelegedés tagadása mellett nagy szószólója a kreacionizmusnak, homofóbiának, GMO-ellenességnek meg hasonlóknak is. Ettől még a laikusban ott marad a kérdés: most akkor vége lesz a világnak vagy nem lesz vége?

Szerinted?

Na most akkor megsülünk mind vagy nem?
Tuti meg, a sok tudós tudja a tutit és tényleg csak átmeneti a felmelegedés leállása
Tuti nem, szólhat a V8, bőghet a húsmarha nyugodtan
A szerencse, a Jóisten és ki tudja, még ki majd eldönti, nem érdemes aggódni ezen

Poll Maker

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.