Uborka Magdit indítják a szocdemek a lengyel elnökválasztáson

külföld
2015 február 04., 18:01
comments 242

A lengyel Demokratikus Baloldali Szövetség nevű párt nagyon meglepte a lengyel közvéleményt elnökjelöltjével. A május 10-én esedékes választáson Magdalena Ogorek korábbi tévébemondót indítják, akinek ugyan semmilyen politikai tapasztalata nincs, de nagyon jól néz ki és a vezetékneve lefordítva azt jelenti, hogy uborka.

photo_camera (AFP)

A Demokratikus Baloldali Szövetség néhány éve még kormányozta is Lengyelországot 2001 és 2005 között, de utána, részben egy 2004-es vesztegetési botrány miatt folyamatosan csökkent a népszerűsége. A párt jelenleg azért küzd, hogy újra felhívja magára a figyelmet, és nyisson a fiatalok felé. Ogorek elnöki jelöltsége épp ezért akár jól is elsülhet, de a lengyel politikai elemzők szerint kockázatai is vannak a lépésnek.

Attól nem kell tartani, hogy a tévébemondó megnyeri a választást, a jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski ugyanis egyelőre biztosan vezet a közvélemény-kutatásokon, a második pedig a jobboldali EP-képviselő Andrzej Duda. De a harmadik helyen álló Ogorek népszerűsége jelenleg 8-10 százalékos, és ha a szavazáson is ilyen eredményt ér el, az már győzelem az őt jelölő párt számára.

A 35 éves, történész végzettségű tévés műsorvezető korábban a lengyel nemzeti bank médiamegjelentéseit is koordinálta, az országos politikához ez volt a legközelebbi kapcsolata. A lengyel média sokat is kritizálja ezért, és természetesen a nevével is viccelődnek, de a lényeg, hogy beszélnek róla. Ez nagyon fontos az őt indító pártnak, hiszen a májusi elnökválasztási kampány már a 2015 októberi parlamenti választáshoz vezető első erőpróba. Ezen a választáson pedig Demokratikus Baloldali Szövetség legfontosabb célja a túlélés. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.