Venezuelában már 200 ezer forintnál is többet kérnek 36 kotonért

A venezuelai gazdaság egy nagy kalap szar.

A kormány korábban több termékre is hatósági árazást vezetett be, és más módokon is belefolyt az állam a gazdaságba. A cégek eleinte tiltakoztak, de mivel semmilyen hatást nem értek el, hagyták szép lassan romba dőlni a világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkező országának gazdaságát.

Venezuela most ott tart, hogy mindennaposakká váltak az áruhiányok a boltokban. Emberek élnek abból, hogy mások helyett várják ki a több kilométeres sorokat a szupermarketek előtt, ha pedig valamilyen hiánycikkből új szállítmány érkezik valahová, az emberek általában lerohanják a boltot, és sokszor életveszélyes tülekedés alakul ki.

Újabban az óvszer is hiánycikk lett az országban. Egy weboldalon, ahol az ország hiánycikkeire licitálhatnak a gazdagok, már 202 ezer forintnyi bolivart is elkérnek egy 36-os csomag Trojan kotonért. Ez nemcsak születésszabályozási, hanem egészségügyi probléma is, az AIDS-fertőzőttek aránya ugyanis eleve magas az országban. A betegek száma a hiány miatt várhatóan nőni fog. (BI)