Basznivaló anya vagy?

szexizmus
2015 február 05., 17:18

MILF. Mother I'd Like to Fuck. A basznivaló egyiptológus korosabb, anyukásított verziója.

Nem túl régi keletű az elhíresült és már megszokottá vált betűszó, de sokat elárul a hétköznapi szexizmus természetéről. Az Amerikai pite című filmből tanulta meg ország-világ, hogy lehet legjobban skatulyázni a nőket annak mentén, a beszélő férfi hm, kívánatosnak tartja-e az adott nőt annak ellenére(!), hogy az anya...

Nemrég belefutottunk egy beszélgetésbe, ahol arról volt szó, kit hogy érintett, ha MILF-nek nevezték.

Szögezzük le: a MILF-nek titulálás nem bók.

Akkor sem, ha magukat magabiztosnak mutatni kívánó nők magukra, vagy más nőkre vonatkoztatva használják. A megszólaló neme nem változtat a tényen: alpári, férfiközpontú és mellbevágóan durva szexualizált kifejezés.

Tényleg az minősít egy embert, hogy valaki kúrná-e?

Jöhetnének a betűszavak másra is: MAFEM - Middle-Aged Father With Enough Money, és persze a rasszista sztereotípiákra is lehetne építeni jónéhány "pedig" poént.

Ilyenek azonban nincsenek (vagy ha vannak is, nem használják magukra valamit is adó emberek). A nők tárgyiasítása viszont szokványos, a nők jelentős része által is legalábbis hallgatólagosan elfogadott és persze sokak szerint nagyon szellemes is.

Elég szomorú, de így van.

Ez csak egy bók

Annyira mindennapossá vált a használata, hogy már fel sem kapjuk a fejünket. Vajon azért, mert tulajdonképp mindennapos az ehhez hasonló nőket illető kedveskedő, vagy szellemeskedő tahóság, hogy, hogy már nem is érezzük bántónak?

Mivel elterjedt, hát nem gond, ha magunkra vonatkoztatunk egyébként sértő kifejezéseket? Vagy attól, hogy elterjedt, már nem is szabad rajta megsértődni, mert ezzel változott a jelentése is?

Hát ugye csak vicc, nevess te is. Nem más ez sem, mint a poén a vén szatyorról, a házisárkányról, az öreg tyúkokról, a buta szőke nőkről, a nagy kuferről, amibe jó pakolni, az alacsony kockafejű nőről, akinek megáll a söröskorsó a fején, miközben…

Van humorod, ugye? Nem sértegettek, hanem dicsértek, örvendezz, ne pattogj.

Az is felszabadító felismerés sok nőnek, hogy azért mert gyereket szült, még lehet vonzó nő más férfiak szemében is. Persze egy olyan országban, ahol a nők minden bemutatkozáskor elmondják, hogy hány és milyen korú gyerekük van, szinte meglepőnek tűnik, hogy ránézésre nem igazán lehet megmondani senkiről, van-e családja. A MILF-ezésben ez az „ahhoz képest” is iszonyúan leminősítő, sablonos és szexista.

A hétköznapi szexizmus nem jobb, mint a rasszizmus. Azt bevállalnád? Akkor ezt miért?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.