Saját pártja szervezkedik az ausztrál miniszterelnök ellen

külföld
2015 február 06., 05:55
comments 23

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök jelenleg az őt támogató, (a nevével ellentétben) konzervatív beállítottságú Liberális Párt vezetője is. Tavaly azonban már az ausztrál ellenzékben sokan hatékonyan kérdőjelezték meg az országot 2013 óta vezető erőskezű miniszterelnök hozzáértését, hiszen Abbottnak nem sikerült átküzdenie a parlamenten az előző költségvetés több fontos részét, melyek a kormány szerint az állam működtetéséhez szükséges gazdasági reformokat is tartalmazzák. A Liberális Párt népszerűsége is csökkenni kezdett, Ausztrália Queensland tagállamának választásán rosszul szerepelt a párt. Az utolsó csepp a pohárban az volt, mikor Abbott ausztráliai lovagi címet adományozott Fülöp Edinburgh-i hercegnek. Ez a választók többségében is visszatetszést keltett.

A miniszterelnököt ebben a helyzetben kezdték támadni a pártján belülről is. Luke Simpkins, a Liberális Párt egy fiatalabb képviselője több képviselőtársát is megkereste és bejelentette nekik, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményez Abbott ellen a parlamentben. Elemzők szerint, ha Abbott elbukik a pénteki szavazáson, Malcolm Turnbull kommunikációs miniszter vagy Julie Bishop külügyminiszter léphet a helyére.

Abbott azonban már csütörtökön kijelentette: nem adja fel, és harcolni fog a székéért. Azt mondta, nem akarja, hogy országa visszatérjen a Munkáspárt kormányzásának idejéhez, ahol egy cikluson belül többször is miniszterelnököt cserélt a parlamenti többség. (NYT, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.