Az orosz kémek addig nézték az amerikai külügyminiszter fényképét, amig ki nem olvasták az agyából, hogy meg akarja szerezni Szibériát

Vlagyimir Putyin szereti az allegóriákat. Legutóbbi évértékelő megasajtótájékoztatóján például hosszasan boncolgatta a képet, aminek a főszereplője egy medve:

„Néha eszembe jut, hogy talán jobb lenne, ha a medvénk békésen hátradőlne. Nem kergetné többé a malackákat a tajga erdei körül, hanem bogyókön és mézen élne. Akkor talán békénhagynák végre? Nem, nem hagynák, mert mindig is le akarnák láncolni. És amint leláncolnák, kitépnék a fogát és a körmét. Napjainkban ez a nukleáris elrettentést jelenti. Isten ments, de ha ez megtörténne, a medvére már nem is volna szükség, a tajgát pedig elrabolnák. Sokszor hallottuk már tisztviselőktől, hogy az nem fair, hogy Szibéria a mérhetetlen természeti kincseivel kizárólag az oroszoké. Nem fair, na, ez hogy tetszik? Texast ellopni Mexikótól viszont fair volt.”

Nem nehéz megfejteni, hogy a képben a medve Oroszország, a malackák a környékbeli országok, amiket Oroszország szeret csesztetni - kérdezzék csak az ukránokat vagy a grúzokat! - a tisztviselők pedig nyilván amerikaiak, akik le akarják fegyverezni Oroszországot, hogy elrabolhassák Szibériát, amit a tajga jelképez.

Nem Putyin az egyetlen orosz politikus, akinek a meggyőződése szerint amerikai tisztviselők rendszeresen arra utalgatnak, hogy Szibériának nem kéne Oroszországhoz tartoznia. Ezt állítja Nyukolaj Partusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára is.

A baj ezzel csak az, hogy semmi sem bizonyítja, hogy bármilyen amerikai tisztviselő valaha akár csak hasonló kijelentést tett volna.

Honnan veszik ezt a baromságot?

2006-ban Borisz Ratnyikov, az orosz hírszerzés nyugdíjas dandártábornoka a Rosszijszkaja Gazeta állami lapnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy a hírszerzés gondolatolvasó osztálya 1999-ben, a Jugoszlávia elleni NATO-légicsapások előtt kiolvasták az akkori amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright gondolatait.

Ehhez ráadásul még csak találkozniuk sem kellett, az orosz gondolatolvasók egyszerűen elég ideig meredtek Albright portréjára ahhoz, hogy

két nagyon fontos dolgot is megállapítsanak.

Egyrészt azt, hogy Albright gyűlöli a szlávokat. Albright amúgy Madeleine Jana Korbelova néven született egy később kikeresztelkedett prágai zsidó családban. Apja diplomata volt, a második világháború alatt Edvard Beneš emigráns kormányában szolgált.

Másrészt megállapították, hogy Albrightot kifejezetten dűhíti, hogy Oroszországé a világ legnagyobb természetikincs-tartaléka.

Putyin mentségére legyen mondva, hogy az Egyesült Államoknak is volt már elnöke, aki hitt az ilyen baromságokban. Volt kabinetfőnöke, Donald Regan szerint Ronald Reagan nem hozott fontos döntést anélkül, hogy megkérdezte volna San Franciscó-i asztrológusát, elnöksége idején pedig az amerikai hírszerzésnél jövőbelátók dolgoztak a veszélyek felderítésén. (Via Vox)