Érvénytelen lett a homofób népszavazás Szlovákiában, de Semjén Zsolt így is lelkes lett

külföld
2015 február 08., 07:36

A szombati népszavazást a Családért Szövetség (Aliancia za rodinu) elnevezésű keresztény szervezet vállalta magára. A parameter.sk cikke szerint száz százalékos feldolgozottság után kijelenthető, hogy a részvételi arány 21,41 százalékos volt. Azaz a népszavazás érvénytelen. (50 százalék kellett volna, hogy ne így legyen.)

A 4 411 529 szavazásra jogosult szlovák állampolgár közül végül 944 674 ember ment el szavazni. Ők viszont mondjuk masszívan beleálltak a kérdésekbe. Az első kérdésre, mely szerint

Egyetért azzal, hogy házasságnak semmilyen más köteléket ne lehessen nevezni, csak egy férfi és egy nő kötelékét?

94,50 százalék igennel szavazott

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy  az azonos nemű párok és csoportok számára ne legyen lehetséges gyerekek örökbefogadása

91,43 százalék szavazott igennel

és a harmadik kérdésre, azaz hogy "egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a gyerekeket a szexuális nevelés és az eutanázia tárgykörébe tartozó órákon való részvételre, ha ezek tartalmával a szülők vagy a gyerekek nem értenek egyet?"

90,32 százalék szavazott igennel.

A Családért Szövetség nem is volt elégedetlen, hiszen bár érvénytelen a népszavazás, viszont mindhárom kérdésben 90 százalék fölötti támogatottsággal győzött az álláspontjuk.

photo_camera A Családért Szövetség egyik vezetője, Anton Chromík (VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Finoman ugyan, de az ügyet támogatta a Magyar Közösség Pártja is. Berényi József MKP-elnök erről így beszélt:

"Nem hasonlíthatók össze például a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések a szexuális kisebbségekével. De két gyermek apjaként olyan az értékrendem, hogy az első kérdés egyértelmű a számomra. Annak ellenére, hogy ezt már az alkotmány is megoldja, nincs gondom azzal, hogy igennel válaszoljak rá" – mondta Berényi József, aki úgy látja, a népszavazás harmadik kérdésének esetében a legegyszerűbb a döntés, ez a legliberálisabb. "Döntsék csak el a szülők, hogy gyermekeik részt vesznek-e a szexuális nevelésről szóló órákon vagy sem" - tette hozzá a pártelnök, aki a második kérdést tartja a legnehezebbnek,

mert nem dönthető el egyértelműen, hogy a gyermeknek hol jobb, az árvaházban vagy például egy civilizált homoszexuális párnál?

"De miután a férfi és nő közötti kapcsolaton alapuló hagyományos családmodellt támogatom, és sosem tudhatjuk, hogy egy kisgyermeknek mit jelent az, ha egy homoszexuális pár neveli, ezért erre a kérdésre is igent mondok" – mondta az MKP elnöke, aki szerint ennek a népszavazás ugyanakkor arra is kell figyelmeztetnie a politikusokat, hogy segítsenek a szexuális kisebbségek problémáinak megoldásában is"

A KDNP elnöke, Semjén Zsolt vasárnap délelőtt (pedig ilyenkor nem kéne dolgozni?!) adott ki közleményt, hogy

a szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról.

Szerinte a szavazók véleménye visszatükrözi, amit Magyarország alaptörvényébe foglalt a család védelméről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.