Új tulajdonosa van a Századvég Gazdaságkutatónak

POLITIKA
2015 február 08., 10:43
comments 55

A közpénz-közeli kutatóműhely tulajdonosa már nem Heim Péter a napi.hu cikke szerint, hanem Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A változást január 23-án jegyezte be a Fővárosi Bíróság, de az már november 27-e óta hatályos.

Heim a cégadatok szerint tagja maradt az igazgatóságnak, melynek tagja még Szalay-Bobrovniczky és Barcza György is, akit nemrég neveztek ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának. A lap szerint bár kinevezése óta Barcza a honlapokon már nincs feltüntetve, mint igazgatósági tag, de a hatályos cégadatok nem jelzik, hogy ne lenne még az. Szintén igazgatósági tag még Siba Ignác és Maurer Szemere, aki a Fidelitas külügyi kabinetvezetője volt, és a lap szerint keringtek olyan hírek, hogy Habony Árpád titkáraként is dolgozott.

A Századvég Gazdaságkutatót 2010-ben hozta létre Heim Péter és Giró-Szász András, de ő később kormányszóvivői kinevezése miatt távozott. A vállalat minisztériumoknak, Fidesz-frakciónak és nagy állami vállalatoknak is végzett el feladatokat, főleg tanulmányokat és közvélemény-kutatásokat, 2012-ben 936 millió, 2013-ban 689 millió forint nettó árbevételt értek el, az eredményből az üzleti évek végén összesen 310 millió forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak.

"A Századvég által támogatott értékteremtés bőven arányban áll a díjazásával. Különösen igaz ez, ha rápillantunk politikai elődeink hasonló munkájára, amelynél ez az arány bizony nagyon megkérdőjelezhető."

- mondta minderről Szalay-Bobrovniczky a Századvég birtokolta Napi Gazdaságnak adott interjújában nemrég.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.