Az ukrajnai fegyverszállítás kérdésében nem közeledett egymáshoz Obama és Merkel álláspontja

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Washingtonban tárgyalt Angela Merkel német kancellár, aki múlt héten - Budapest után - Moszkvában is járt. Az amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy

„noha a diplomáciai megegyezés Oroszországgal az ukrajnai válságról többször is kudarcot vallott, nem lát katonai megoldást a konfliktusra.”

Azt is hangsúlyozta, hogy az európai-amerikai szövetség akkor is erős marad, ha nincs mindenben egyetértés. Ezzel Barack Obama véleményére reagált, aki szerint

„az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések.”

A határok sérthetetlenségének elvében mindketten egyetértettek

  • Obama: „Tökéletes egyetértés van köztünk abban, hogy a 21. században nem állhatunk tétlenül és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy Európai határait ágyúcsővel rajzolják át.”
  • Merkel: „Mint olyan valaki, aki Európából érkezett, csak azt tudom mondani, hogy ha lemondunk a területi sérthetetlenség elvéről, akkor nem leszünk képesek fenntartani az európai békerendet.

(MTI, BBC)