Kőbánya 14:0 arányban szavazta le Tarlós javaslatát, hogy a kerület egyik parkja legyen az új Moszkva tér

Budapest
2015 február 09., 12:44
comments 79

A hétfői rendkívüli ülésen egyhangúlag vetette el az önkormányzat képviselő-testülete a főpolgármester javaslatát. Tarlós legutóbb Moszkvában ígérte meg, hogy lesz új Moszkva tér Budapesten, ha már egyszer a legutóbbit beszántotta a NER átnevezési láza. Pár napja pedig arról beszélt, hogy a kőbányai Óhegy park lehet majd az új Moszkva park, amit át is lehetne nevezni, mire Putyin Budapestre ér.

photo_camera Kép: Wikipedia

A X. kerület fideszes polgármestere, Kovács Róbert viszont nem volt lelkes. Rendkívüli ülést hívtak össze, amin az Index cikke szerint megtárgyalták a kérdést, majd a leghatározottabban elutasították a javaslatot.

A kőbányai Óhegy parkról így ír a Wikipedia:

  • Az elhagyott katlanok feltöltése, főként kommunális hulladékkal, az 1950-es években kezdődött. 1965-ben a területen már egy gyár sem volt, a járatok feltöltésével a '70-es évekre végeztek teljesen. 1973. február 13-án kezdődött meg a terület rendezése, parkká való átalakítása. A bányagödrök területén egy 20 hektár területű park épült, melyet 1975-ben adtak át. Nem csak park, hanem játszóterek és egy arborétum is létesült. Ekkoriban a zöldfelület neve Magyar-Szovjet Barátság Park (becenevén: Baripark) volt, melyet a rendszerváltást követően neveztek át Óhegy parkra.
  • A terület déli részén elterülő „öböl” emlékeztet csupán arra, hogy egykoron mire is használták ezt a területet.
  • 2004. június 7-én egy kutyát sétáltató idős férfi alatt hét méter mélyen szakadt be a talaj, halálát fulladás okozta. A parkban lerakott szemét miatt ugyanis jelentős mennyiségű szén-dioxid keletkezett az évek folyamán, amely szinte a talajszintig feltöltötte a megsüllyedt területeket, kiszorítva a föld alatti járatokból az oxigént. A történtek után omlásveszély miatt elkerítették a park területének kb. 20 százalékát, és életveszélyesnek jelölték meg azt.
  • A park alatt található pincerendszer végleges feltöltése 2012 augusztusában kezdődött meg, s ugyanezen év decemberében meg is nyitották a több éve lezárt területet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.