Orbán Viktor békülne a bankszektorral, jövőre 60 milliárddal lehet kisebb a bankadó

Orbán Viktor Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója jelenlétében tartott sajtótájékoztatót hétfő délután.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy hosszú tárgyalások után új kezdet jöhet a bankszektor működtetésében. Ehhez az elmúlt évek gazdasági teljesítménye teremtette meg az alapot.

A most aláírt megállapodás értelmében a magyar kormány és az EBRD is az az Erste Bank Hungary Zrt.-ben 15 százaléknyi tulajdonrészt vásárol. Az nem derült ki, hogy mennyibe fog kerülni a magyar tőkeemelés. Erről a tranzakcióról itt írtunk hosszabban.

orbán viktor erste bank parlament aláírás 2

A magyar fél pedig vállalja, hogy csökken a bankadó mértéke, 2016-ban és 2017-ben, erre már szemszerű elkötelezettséget is vállalt a magyar fél.

Kétségkívül nem mi vagyunk a legkedvesebb fiúk Európában, de ha egyszer valamiben megállapodtunk, akkor azt betartottuk.

- mondta erről Orbán, aki szerint a mostani változások több munkahelyhez és olcsóbb hitelekhez vezethetnek. Orbán kitért arra is, hogy 2010-ben még nagyon kevesen osztották a kormány elképzeléseit, amikor megkérték a bankokat, hogy segítsenek, de a bankok korrektül betartották a szabályokat.

Hogy mik a konkrét számok, arról Orbán Viktor is Varga Mihályt kellett megkérdezze. E szerint a 2016-os bankadó mintegy 60 milliárd forintos csökkenést jelenthet. Változik a kulcs és változik az adó kiszámításának alapja is. Az első kétéves csökkenés után még mindig nálunk lesz a legnagyobb bankadó, de utána törekedni fogunk az európai átlag elérésére, erről kötöttünk most megállapodást..

A sajtótájékoztatón kérdezték Orbán Viktort Simicska Lajos kijelentéseiről is, erre a miniszterelnök mindössze annyit mondott, hogy a kormány eddig és ezután sem fog részt venni ilyen vitákban.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.