Egymás székébe ültek át a MET és az MVM menedzserei

gazdaság
2015 február 10., 05:03
comments 255

2011 óta az állami MVM újabb és újabb szerződésekket kötött a MET nevű, részben offshore cégek birtokolta energiakereskedővel. A modellről itt írtam részletesen, míg a MET egyik vezetőjével ebben a tévéműsorban beszélgettünk múlt szerdán.

A modell röviden:

  • Az állam egy rezsicsökkentési akció keretében felhatalmazta az MVM-t, hogy egyedüliként hozzáférjen az osztrák–magyar határon átjövő gázvezeték kapacitásának igen nagy részéhez (kezdetben évente 2,2 milliárd, később 2,9 milliárd köbméter gáz behozataláról van szó).
  • Ezen állami felhatalmazás nélkül a vezeték használatáért árverésen kellett volna versenyezniük a gázkereskedőknek.
  • A vezeték azért nagyon fontos, mert Ausztria felől olcsóbb gázt lehet behozni Magyarországra, mint ami kelet felől érkezik.
  • Az MVM a határon lévő vezetéket úgy használta, hogy az osztrák oldalon megvette a MET olcsóbb gázát, átvitte a határon, majd a magyar oldalon még ugyanaznap visszaadta neki.
  • Így az állam által az MVM-nek adott lehetőségen nem az állami cég keresett, vagy a rezsi lett alacsonyabb, hanem a MET gazdagodott.

Átjárás

Az üzlet a fentinél sokkal bonyolultabb – árnyalta a képet Lehőcz Balázs, a MET egyik leányának, a MET Power Ag.-nek a vezetője múlt szerdán az RTL Klubon. Azt mondta, hogy a MET-nek igenis volt kockázata ebben az üzletben. Arra viszont nem kívánt reagálni, hogy az MVM miért nem maga vett nyugaton gázt, ha már ő rendelkezhetett a határon átnyúló csővel, illetve ha egyszer megvette a MET gázát, akkor azt miért nem tartotta meg és adta el maga a fogyasztóknak. Hiszen, ahogy Lehőcz a műsorban 3:58-től fogalmazott:

„Természetesen én a MET olvasatát tudom elmondani, és nem akarom vélelmezni, hogy az MVM-nek milyen szerepe volt ebben.”

Lehőcz annak ellenére fogalmazott így, hogy korábban az MVM gázkereskedő cégének az igazgatósági elnöke volt. Ez a cég az MVMP, amely a MET különböző leányaival a gázüzleteket megkötötte. Az MVMP 2010-es alapításától volt Lehőcz igazgatósági elnök, és egészen 2011. szeptember végéig az is maradt.

Az MVMP és a MET együttműködése a 2011-12-es gázévben, vagyis 2011 júliusától kezdődött. Hogy Lehőcz igazgatósági elnökként mennyiben vett részt a MET-tel kötött üzletekben, támogatta-e azokat, arra nem válaszolt. Azért nem, mert ahogy a cég kommunikációs igazgatója fogalmazott: „az MVMP társaságirányítási és szerződéskötési belső protokollja nem a MET-re tartozik”.

Lehőcz 2013 júliusa óta dolgozik a MET-nél, az azt megelőző másfél évben két másik energetikai cégnél is megfordult (GDF Suez, JAS).

Sajtósa viszont felhívta a figyelmet arra, hogy „Lehőcz úr MET-es munkavállalása teljesen független az évekkel korábbi MVMP-s tevékenységétől.” Sőt! „Bízunk benne, hogy nem célod ezen valós tények manipulatív reprezentálásával valótlanul azt a látszatot kelteni, mintha Lehőcz úr akkori és mai pozíciója között bármi összefüggés lenne.

Mások is átjártak

Jól ismerheti a MET és az MVM érdekeit a gázbizniszben Kóbor György is. Ő 2010-2012 között az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese volt, és 2012-ben tagja volt a MET-tel közvetlenül üzletelő MVMP igazgatóságának.

Aztán 2013-ban elment dolgozni a MET-hez, és fél évig a MET Power Ag. vezérigazgatója volt. Hat hónap után azonban jött a helyére a már említett Lehőcz Balázs, és Kóbor visszament az MVM-hez, ahol ismét gazdasági vezérigazgató-helyettes lett.

MET-es vezetőből lett MVM-es vezető Králik Gábor is. Ő 2013 óta az MVM földgázüzletági vezérigazgató-helyettese. Előtte a MET-nél dolgozott, mint vezérigazgatói tanácsadó, illetve stratégiai és üzletfejlesztési vezető. A MET előtt az ukrán gázoligarcha, Dmitrij Firtas magyarországi érdekeltségébe tartozó Emfesznél volt osztályvezető.

"Szinte kivétel nélkül igaz minden energetikai menedzserre vagy szakértőre, hogy megfordul több energetikai vállalatnál - mint ahogy egy focista is a különböző futballkluboknál" – tudtuk meg a MET csoport marketing és kommunikációs igazgatójától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.