Kész illegális cigigyárat talált Budapest mellett a NAV és az Europol

Egy valódi, fullos illegális dohányüzemet számolt fel a NAV Budapesten. A vecsési üzemben egy rendes fermentáló és cigarettagyártó gépsort, 22 tonna vágott és vágatlan dohányt, üres cigarettás dobozokat, cigarettapapírt, csomagolóanyagokat, illetve kész, Golden Mount márkájú, eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott és az angol piacon ismert cigarettát (összesen 2,3 millió szálat) találtak a február 2-ai rajtaütésen. Gyártottak volna hamis Regal és Marlboro cigarettákat is, amelyeket részben exportáltak volna.

A dohány mintegy 1,5 millió doboz cigarettára lett volna elegendő, ami piaci értéken több mint egymilliárd forintot jelent, a brit piacon pedig 2,5 milliárd forintot érne. A törvénytelen gyártással csaknem 200 millió forint jövedéki adót csaltak el. A jó hír az, hogy a percenként kétezer szál gyártására alkalmas üzem épphogy elkezdte a működését, már le is buktatták, így a piacra nem is került a termékekből.

Nem ez az első ilyen üzem, korábban Szolnokon találtak hasonlót. A mostani esetben, Vecsésen a munkások nagy része bolgár volt, a két főnök pedig egy izraeli és egy magyar állampolgárságú személy.

Azóta megjelent egy csomó kép a titkos gyárban talált gépekről, azokat itt gyűjtöttük össze.

(NAV.)