Lenácizta a norvégokat a cseh elnök

külföld
2015 február 10., 14:02
comments 50

A norvég gyámhatóság még 2011-ben döntött úgy, hogy elszakít két cseh gyereket szüleiktől, mert egyikük pedofilgyanús történetet mesélt róluk. A gyerekeket azóta két különböző norvég család neveli, anyjuk nagyon ritkán találkozhat velük.

A visszafogottságáról ismert Milos Zeman cseh elnököt annyira feldúlta ez, hogy a norvég gyermekjóléti rendszert a náci Lebensborn programhoz hasonlította egy vitában. Bár gyorsan észbe kapott, és jelezte, hogy egyesek talán túlzónak tarthatják a gondolatot, de késő: a nácipárhuzam ki lett mondva.

A Lebensborn program az SS ötlete volt a náci Németországban, 1935-ben indult az állami program, aminek lényege az volt, hogy árja származásúnak ítélt, jellemzően szőke és kék szemű gyerekeket elszakítottak szüleiktől a legigázott országban, hogy náci állami intézetekben neveljék fel őket, de volt emellett egy konkrét árja tenyészprogram is.

(Nettavisen, Thelocal.no, Prague Post.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.