Lenácizta a norvégokat a cseh elnök

A norvég gyámhatóság még 2011-ben döntött úgy, hogy elszakít két cseh gyereket szüleiktől, mert egyikük pedofilgyanús történetet mesélt róluk. A gyerekeket azóta két különböző norvég család neveli, anyjuk nagyon ritkán találkozhat velük.

A visszafogottságáról ismert Milos Zeman cseh elnököt annyira feldúlta ez, hogy a norvég gyermekjóléti rendszert a náci Lebensborn programhoz hasonlította egy vitában. Bár gyorsan észbe kapott, és jelezte, hogy egyesek talán túlzónak tarthatják a gondolatot, de késő: a nácipárhuzam ki lett mondva.

A Lebensborn program az SS ötlete volt a náci Németországban, 1935-ben indult az állami program, aminek lényege az volt, hogy árja származásúnak ítélt, jellemzően szőke és kék szemű gyerekeket elszakítottak szüleiktől a legigázott országban, hogy náci állami intézetekben neveljék fel őket, de volt emellett egy konkrét árja tenyészprogram is.

(Nettavisen, Thelocal.no, Prague Post.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.