Szodómia miatt jogerősen bebörtönözték a maláj ellenzék vezérét

külföld
2015 február 10., 06:26
comments 33

Malajzia legfelsőbb bírósága kedden helybenhagyta az ellenzéki vezető, Anvar Ibrahim ötéves börtönbüntetését. Ibrahimot 2014-ben, másodfokon ítélték el szodómia vádjával - ezért a maláj törvények szerint akkor is akár 20 év börtönre ítélhetik az embert, ha amúgy a szex kölcsönös beleegyezésen alapult.

Ibrahim tagadja a vádat, és állítja, hogy politikai alapon csinálták ki. Ebben egyetértenek vele a nemzetközi jogvédők is: a Human Rights Watch regionális igazgatóhelyettese, Phil Robertson szerint "gyászos nap ez az emberi jogoknak és a demokráciának Malajziában".

Ibrahim 1998-ig a hatalom kegyeltje, a miniszterelnökség várományosa volt, ám akkor korrupció és szodómia vádjával eltávolították. A börtönből 2004-ben szabadult, miután a bíróság a szodómia vádját utólag megsemmisítette. A korrupciós ügyben hozott ítéletet viszont fenntartotta, 2008-ig kizárva ezzel Ibrahimot a politikai életből.

2008 nyarán, amikor Ibrahim már újra politizálhatott és a választásra készült, újra szodómiával vádolták meg. És bár első fokon, 2012 januárjában felmentette a bíróság, a kormány fellebbezése után másodfokon már elítélték.

Közben Anwar ellenzéki pártkoalíciója 82 helyet szerzett a 222 fős parlamentben, így Malajzia történetében mindössze másodszor a kormánypártnak nem sikerült kétharmados, alkotmányozó többséget szereznie.

A legfelsőbb bíróság keddi ítéletével Ibrahim kimerítette jogi lehetőségeit, de az ítélet után adott nyilatkozata szerint nem adja fel a harcot. (Via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt