Colleen Bell kétszer is kimondta: Székesfehérvár

POLITIKA
2015 február 11., 13:23
comments 74

Lehet, hogy Colleen Bell a szenátusi meghallgatásán még felkészületlen volt, de azóta komoly munkát végeztek vele a munkatársai. Az amerikai nagykövet a kötelező jó napot kívánokon kívül Martonyi János és Szemerkényi Réka nevének helyes kiejtésén át még azzal is megbirkózott, hogy tréfás kedvű szövegírói a Magyarországon jelenlevő tucatnyi amerikai vállalat közül pont az Alcoát emelték be példaként a beszédébe. Így Bell kétszer is kimondhatta, hogy

Székesfehérvár,

és mindkétszer sikerült is neki. Pedig ennél jobban talán csak Hódmezővásárhellyel szívathatták volna.

Bell és Magyarország új amerikai nagykövete, Szemerkényi Réka az amerikai-magyar kereskedelmi kamara, az AmCham szerdai rendezvénye előtt tartott rövid, sajtónyilvános beszédet. Mindketten elsősorban a kereskedelmi kapcsolatokról beszéltek, és mindketten mondtak két fontos mondatot:

Bell azt, hogy a befektetőknek elsősorban az átláthatóság és az előreláthatóság fontos, vagyis az, hogy

a létező szabályokat ne változtassák meg önkényesen egyik napról a másikra.

Hogy átláthatóak legyenek a szabályok és az adószabályok, és ha már változtatnak rajtuk, egyeztessenek róluk az érintettekkel.

Hosszan beszélt az EU-USA kapcsolatok következő hónapjainak legfontosabb ügyéről, a szabadkereskedelmi megállapodásról, ami ellen érezni némi ágálást a magyar kormány részéről. Például GMO-fronton. Bell erről azt mondta, hogy az amerikaiak tiszteletben tartják, hogy a magyar kormány beleírta a GMO-tilalmat az alkotmányba, és nem céljuk olyan megállapodást készíteni, amit aztán a magyarok nem tudnak elfogadni. „Ezt a megállapodást végső soron minden állam parlamentjének jóvá kell hagynia” – mondta.

photo_camera Colleen Bell és Szemerkényi réka a hétvégi Csángó bálon. A két nagykövet kölcsönösen barátjának nevezte a másikat.

Szemerkényi Réka, aki tökéletes amerikai akcentussal beszélt, egyrészt bejelentette, hogy már egy héttel kiutazása után, február 23-án átadhatja megbízólevelét Barack Obamának. Ezért gyorsan köszönetet is mondott.

Ez valóban fontos gesztus az amerikaiaktól, akik előtte jelzésértékűen sokáig váratták a magyar diplomáciát az agrément-t, vagyis az új nagykövet kinevezéséhez való hozzájárulások megadásával.

Válaszul Szemerkényi is tett egy fontos gesztust: határozottan elsőbbséget tulajdonított a transzatlanti kapcsolatoknak minden más kapcsolattal szemben. Azt mondta, hogy

a keleti nyitás politikája nem helyettesítheti ezt a kiemelt viszonyt, és nem is akarja helyettesíteni.

Azt is mondta, hogy fontos a kapcsolatok rendezése közös értékeink mentén.

A másik fontos mondatával a két ország viszonyában kiemelten fontos energiapolitikáról szólt. Reményét fejezte ki, hogy az amerikai olaj- és gázkülkereskedelem tervezett liberalizációja valóban alternatívát jelenthet Magyarország energiaellátásában is. (Címlapkép: Colleen Bell és férje, Bradley a mangalicafesztiválon. MTI / Koszticsák Szilárd)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.