Börtönt építenének Bátonyterenyén

A Belügyminisztérium felhívására a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata tervezi azt, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére. A képviselő-testület már tárgyalt erről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után hozzák meg – mondta Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester.

Dolgoznak a legjobb terület kiválasztásán, és február végén-március elején kerül újra a képviselő-testület elé a börtönépítés kérdése, a lakosság véleményét addig fórumon vagy kérdőíves formában kérdezik majd meg – mondta Nagy-Majdon, aki szerint a beruházás Bátonyterenye és a térség érdekét szolgálhatja, ha megvalósulna, a közbiztonság erősödésével, munkahelyteremtéssel is számolhatnának.

Az önkormányzati javaslat szerint a Belügyminisztérium börtön építésére alkalmas önkormányzati tulajdonú földterületet keres férőhelybővítő beruházáshoz, a kiválasztott területet a pályázaton nyertes önkormányzatnak térítésmentesen kell átadnia a magyar államnak. A tárca pályázati felhívása szerint a legalább 500 férőhelyes börtön építését 2017-ben kezdenék, működése 2018-2019-ben kezdődne. A pályázatokat március 31-éig lehet benyújtani a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.

Nógrád megyében Bátonyterenye a második város, ami új börtön építésében gondolkodik. Balassagyarmat azért jelentkezett a felhívásra, hogy csökkenjen a Balassagyarmati Fegyház és Börtön zsúfoltsága. A nyugat-nógrádi város képviselői elmondták: az Alkotmánybíróság tavaly októberi határozatában döntött a fogvatartottak mozgás- és légterének minimális mértékéről, amit kötelező jelleggel kell megállapítani a korábbi „lehetőség szerint” meghatározás helyett. Így Balassagyarmaton, ahol 500-550 elítéltet tartanak fogva, 320-ra csökkenne az intézet befogadó képessége.

A megüresedő, 1845-ben épült börtönt és a szomszédos, 1835-ös Vármegyeházát határon átnyúló gazdasági, kulturális központnak szánja Balassagyarmat, többek között egy börtönmúzeum kialakításában gondolkodnak. (MTI)