Majdnem 197 ezer milliárd forint az Apple

gazdaság
2015 február 13., 16:42
comments 59

2014 negyedik negyedéve annyira jól sikerült az Apple számára, hogy a cég értéke 735 milliárd dollárra (mai árfolyamon nagyjából 196 833 ezer milliárd forintra) kúszott. Ezzel messze a kaliforniai cég számít a világtörténelem legértékesebb cégének, ha a nominális adatokat nézzük, az inflációval korrigált összegeknél azonban már nem teljesen ez a helyzet.

Az inflációval kiigazított adatokat tekintve az Apple most gyűrte le az 1980-as évek japán óriását, a Nippon Telegraph and Telephone (NTT) nevű céget, melynek értéke 1987 májusában 348 milliárd dollár volt. Ez mai dollárban kifejezve majd 730 milliárd volt.

photo_camera Forrás Quartz

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, az NTT árfolyama azóta összeomlott, ez logikus is, hiszen a cég az egyik legnagyobb szereplője volt a 80-as évek japán lufijának. Túlértékeltsége iskolapélda a közgazdaságtanban. De míg mindez az NTT üzleti jelentéseiből látszott is, az Apple-nél egyelőre nincs ok arra, hogy ilyen leértékelődéstől kelljen tartani.

Sőt, az Apple értékének további növekedés várható, így elképzelhető az is, hogy idővel az Apple az inflációval kiigazított adatok szerint is a világ legértékesebb cége legyen. Jelenleg ezt a pozíciót a Microsoft birtokolja 1999 decemberi adatával. 2014-es dollárban kifejezve ekkor 871,43 milliárdot ért a cég. Az Apple rekordját itt előzi még a GE 2000-es adatával, és szintén 2000-ből az amerikai internetlufi másik nagy óriása, a Cisco. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.