Kb. 200 sírt megrongáltak egy franciaországi zsidó temetőben

külföld
2015 február 15., 20:19
comments 125

Több száz sírt meggyaláztak egy zsidó temetőben a kelet-franciaországi Sarre-Unionban – közölte este Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki a leghatározottabban elítélte a „gyalázatos cselekményt”.

A közleményében azt írta: „A köztársaság nem fogja eltűrni ezt az újabb támadást, ami azokat az értékeket rombolja, amik minden franciát érintenek. Mindent meg fogunk tenni ezen gyalázatos cselekmény elkövetőjének vagy elkövetőinek azonosítására, előállítására és bíróság elé állítására.”

Cazeneuve szerint „semmilyen erőszak, semmilyen, a rasszizmus vagy a vallási intolerancia bármilyen formája által táplált gyűlöletkeltő vagy tiszteletlen megnyilvánulás nem fogja megváltoztatni a szabad együttélésre irányuló megtörhetetlen szándékunkat”.

Marc Séné, a település polgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: a temetőben található 400 sírnak kb. a felét gyalázták meg, valószínűleg pénteken vagy szombaton. A sírokra nem festettek feliratokat vagy horogkereszteket, de kiforgatták őket a helyükből. Többen lehettek, mert a kár nagy.

Francois Hollande elnök „a leghatározottabban elítélte” a sírgyalázást. Az elnöki hivatal szerint az államfő megígérte, „ennek a gyalázatos és barbár cselekménynek az elkövetőit azonosítani fogják és megbüntetik”. Mint mondta: „Franciaország eltökélten és fáradhatatlanul küzd az antiszemitizmus és azok ellen, akik a köztársaság értékeit támadják.”

Manuel Valls miniszterelnök a Twitteren ítélte el a „gyalázatos és antiszemita tettet, az emlékezet gyalázását”. A kormányfő is jelezte, hogy a hatóságok mindent meg fognak tenni az elkövetők megtalálásáért.

Nem ez az első eset, hogy Sarre-Union zsidó temetőjét meggyalázták: 1988-ban kb. hatvan, 2001-ben pedig 54 zsidó sírt rongáltak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.